Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2010-04-26

A. Bumblauskas save garsina

Savo savotiškus knygų rašymo metodus populiarinantis Alfredas Bumblauskas laikraščiui „15 min“ dar kartą pareiškė, kad kaltinimus dėl plagijavimo bandys paneigti teisme. Anot jo, „istorija tiesiog yra ir ji negali būti „nukopijuota“ ar „nusirašyta“, ji gali būti tik skirtingai interpretuojama“. Suprask, jei veikalas apie istoriją, jis iš principo negali būti plagiatas. 

Dar viena originali mintis skamba šitaip: „Sakykit, o ką aš cituoju? Nieko aš necituoju. Tai yra sintezės. Jis (T.Baranauskas – aut. past.) yra toks nekompetentingas, kad net neskiria sintezės naudojimo nuo citavimo metodikos ir logikos. (Tos mintys) yra tikrintos, pertikrintos. T.Baranausko tose citatose irgi nėra nieko – viskas iš (Boriso) Rybakovo ir kitų. Tai tada taip išeitų, kad ir rusų metraštininkai yra nusirašę nuo T.Baranausko?

Iš šios citatos galima padaryti keletą išvadų. Pirma, jeigu jūs „tikrinote, pertikrinote“ kažkieno darbą ir viskas ten buvo gerai, jūs turite teisę pasirašyti jį savo vardu. Antra, A. Bumblauskas necituoja – kas galėtų ginčytis? – jis „sintezuoja“. Pasirodo, sintezė A. Bumblausko kalboje reiškia perrašymą pažodžiui (ir, galbūt, šių išrašų sukomponavimą?). 

Čia paminėtas Borisas Rybakovas, beje, buvo informacijos apie amforos šukę su įrašu „Jaropolko vynas“ šaltinis.  Šią informaciją aš panaudojau, bet Rybakovo teksto neperrašinėjau. Tai yra, B. Rybakovas nerašė apie šią šukę tokiais žodžiais, kaip „mudu su A. Bumblausku“, kad ji „yra nebyli šių įvykių liudininkė“ ir t.t.  – tai jau yra mano daugiau ar mažiau vykusi beletristika, bet ne A. Bumblausko autorinis tekstas.

Apskritai, keista, kai tokius dalykus apie citavimą ir plagijavimą reikia aiškinti tokiam pakankamai subrendusiam profesoriui, kaip A. Bumblauskas. Ką gi, A. Bumblauskas turbūt mėgsta ekstremalius elementarių žinių įgijimo būdus. Galbūt jis apie viską nori perskaityti pirmuosiuose laikraščių puslapiuose (šiuo atveju gavo  autorinių teisių specialistų komentarų, tikiuosi, juos suprato). Čia jau niekuo negaliu jam padėti, nei turiu teisę jį sulaikyti nuo ėjimo tuo keliu, kurį jis pasirinko.


žymės: , ,

14 Komentarai (-ų):

Anonymous Anonimiškas rašė...

Palaikom aršioje kovoje prieš Bumblauską!!!

2010-04-27 10:54:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Kiekvienas garsine save taip, kaip sugeba: "burna nebūk durna, mokėsi loti - būsi soti". Šį principą iki sielos gelmių įsisavino ir p. Bumblauskas, ir p. Baranauskas, abu įgudę, abu apsčiai juo vadovaujasi. Štai kad ir bendras šitų dviejų istorikų savireklamos laukas - valdovų rūmai. Pavyzdžiui T. Baranauskas nepraleido nei vienos pasitaikiusios progos per televiziją, Lietuvos Radijo abu kanalus ar įvairiausią spaudą apjuodinti valdovų rūmų atstatymą. Paraleliai T. Baranauskas gyrė Nesvyžiaus pilies rekonstrukciją. Nesvyžiaus atstatinėtojus netik gyrė, bet ir gynė, o valdovų rūmams pranašavo UNESCO prakeiksmą. Ir štai šiandien žiūrim ką turim - baltarusių spauda pranešė, kad ICOMOS'as rengia dokumentus išbraukti Nesvyžiaus pilį iš garsiojo Sąrašo, o valdovų rūmams buvo pareikšta iš tos pačios institucijos padėka-padrąsinimas. Visos T. Baranausko kalbos nuėjo putomis (tiksliau - srutomis), o kuo tos srutos skiriasi nuo A. Bumblausko "produkcijos"?

O juk būna ir dar blogesnių atvejų - kitą sykį tėvai save garsina kišdami į kokį nors poleminį purvą savo mažamečių vaikų nuotraukas; ir net po kelis sykius kiša, įdeda į kokį nors apkakotą "Delfį" tai, kas numanomai tarsi yra brangiausias kiekvieno tėvo turtas. Nesate kartais matęs tokių pasigarsinimo atvejų, pons Baranauskai ?

2010-04-28 16:20:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Jūs, anonime, kartais nedirbote laikraštyje "Pravda" ar bent lietuviškoje "Tiesoje"? Matosi, kad sekate, atidžiai stebite mano pasisakymus, o paskui viską išverčiate savaip ir, švelniai sakant, meluojate. Nei aš gyriau Nesvyžiaus pilies rekonstrukciją, nei juodinau Valdovų rūmų atstatymą, juo labiau nepranašavau nieko susijusio su UNESCO. Abiem atvejais buvo kalba apie konkrečius dalykus, daugiausia susijusius su ekspozicijomis (Valdovų rūmų atveju ir kiek daugiau - apie jų šeimininkų vandalizmą, pvz., medinio paveldo naikinimą ar restorano suprojektavimą vieninteliame autentiškame rūsyje).

2010-04-28 16:37:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Beje ar advokata esate nusiziurejes?

2010-04-28 19:40:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Jūs tiek save "išsigarsinote", jog pats nesusekate, ką esate sakęs. O aš išties Jus akylai stebiu - "vysako siažu, daliako gliažu": pro aukštus "Tiesos" redakcijos langus, pro grūdintus GRU dovanotus žiūronus.

2010-04-29 03:08:00  

Anonymous Lithuanian rašė...

Aš manau, kad ši situacija (jei persikels į teismą) pasitarnaus mokslui t.y. galiausiai sužinosime ar Lietuvoje toleruojamas plagijavimas (ir kokiu laipsniu) ar ne. Bumblausko "nenukopijuotos" pastraipos jau labai akį rėžia.

Palinkėčiau, kad nesudarytumėt taikos sutarties, kai teisėjas pasiūlys ir eitumėt iki galo ;)

2010-04-29 09:44:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Gerai, anonime, kad yra žmonių, kurie geriau žino, ką aš esu sakęs... Jeigu nedirbote "Tiesoje", šis laikraštis daug neteko, gal dėl to ir bankrutavo.

2010-04-29 11:28:00  

Anonymous Kęstutis Kasperavičius rašė...

Pone "anonime" jei jau vykdote politinį užsakymą tai bent jau atlikite jį subtiliau, nes kaip matau prostitucijos "menas" jums gaunasi laibai nemokšiškai.
Kiek žinau nėra nei vieno nesusijusio su valdiškomis struktūromis specialisto, kuris būtų rėmęs Valdovų rūmų atstatymą tokiu būdu kaip tai buvo padaryta dabar. Koks vertybių kiekis buvo sunaikintas tai darant yra atskira šneka, bet žinoma, kad jis milžiniškas. Jūsų "asmeninė nuomonė" per mylią dvokia Valdovų rūmų biurokratų tiek sykių girdėtais išvedžiojimais. Tik deja nei vienas iš tų išvedžiojimų nepanaikina to ką aš pamačiau nuėjęs į tuos rūmus - dėl 20a. pabaigos kičo buvo sunaikintas ir autentiškas 19a. pastatas ir UNIKALIOS medinio Vilniaus liekanos (grindiniai, namų likučiai ir t.t.) - išvežtos į savivartyną... O kai gidė su pasididžiavimu pradėjo rodyti vieną išsaugotą betono apsuptą medinį šulinį tai su vargu suradau galvoje lietuviškų žodžių įvertinančių tai kas buvo padarytą. Tad tamstos dvasios ubago verti pasisakymai tik parodo kas jūs ir kam dirbate.

2010-04-29 13:19:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Cia ne teismo reikia, o psichiatro pazymos - baranas yra baranas

2010-05-05 20:32:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Buvau benustembąs, tačiau Jis vis dėlto sugebėjo ! O vis dėlto p. Baranauskas kažkaip pajėgė sugraibyti sielos gelmėse savo moralinį antitolerasto imperatyvą. Dar gyvas Dao mechanizacijos valdybos Nr. 14 buldozerininko ir eks-nacionaldemokrato (!) K. Uokos bei T. Baranausko (žr. į fotografiją ir viskas aišku) širdyse. Vpreriod – Tėvynė paminklus pastatys... abiems !

Tau, Baranauskai, aš asmeniškai sakau – SUDIEV ! Pernelyg brangi Dievo dovana yra gyvenimas, jog bent vieną jo akimirką skirtum žmonėms, chroniškai dūstantiems savo pačių neapykantoje ir dar gi kviečiantiems kitus gaudyti tą patį „kaifą“ tame pačiame dusulyje. Te liks mano atmintyje toks tūlas, nieko iš principo (taip gerus pagalvojus) nenuveikęs pilietis: žvaigždėtas dangus virš jo galvos ir antitolerasto kūjis pažastyj. Nelinkiu tau sėkmės... Tokia paskui tokius nevaikšto...

2010-05-11 04:16:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

gaidys bumblauskas drista rasyti ;Lietuva yra vienintelė Europos šalis, kuri taip sureikšmina savo universitetą;, isvyti ji is lietuvos, vel bando zeminti mus lietuvius.

2010-05-30 20:14:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

http://www.viv.lt/vilniaus_simboliai/kuris_zinomiausias_vilnietis_pasaulyje, cia sitam savo puslapyje bumblauskas raso savo tragiskas mintis, tas storulis turbut nesusigaudo apkritai, nieko netyria, tik kitus interpretuoja, ne duok dieve koks kgbistas?:) ;M. K. Oginskio šlovė sutampa su Vilniaus ir LDK istorijos apogėjumi – Gegužės 3-iosios konstitucijos epocha;, cia juk neapogejus, o LDK krachas!!!!!!!!!!!!!!!!

2010-05-31 01:00:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Apie "didvyriškus"bumbliausko mastymus ir rasymus daug parasyta Vorutoje.

2010-06-14 15:05:00  

Blogger s2 rašė...

Aš uždrausčiau rašyti anonimams. Vietoj to reikalaučiau emailo -- viešam parodymui ir kiekvieno komentaro autentifikacijai. Ar bent jau pakeisčiau tinklalapinę sistemą, kad rodytų anonimų IP adresus.

Troll had failed this time :), but beware.

2010-07-16 12:02:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos