Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2010-04-19

Stebuklo belaukiant...

Pagarsėjęs interneto svetainių kūrėjas Alfredas Bumblauskas „Lietuvos ryte“ šiandien eilinį kartą pristatė 631 tūkst. litų Lietuvai kainavusią svetainę „Virtualus istorinis Vilnius“ (www.viv.lt). 

„Lietuvos rytas“ šį istoriografijos ir informacinių technologijų šedevrą pristato jau nebe pirmą kartą. 2009 m. vasario 28 d. šis laikraštis gražiai aprašė laukiamą itin vertingą portalą „Virtualus istorinis Vilnius“, kuris, kaip buvo tuomet rašoma, visomis šešiomis kalbomis „turėtų pradėti veikti nuo nuo gegužės 1-osios“ (Viktorija Vitkauskaitė, Ekskursijos po Vilnių vyks internete, „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“, 2009-02-28).

Šiandieninėje publikacijoje, jau praėjus daugiau kaip metams, A. Bumblauskas vėl aiškina „kuo ši svetainė [bus] unikali“, bei prideda naują problemą – „kodėl ji taip įsiutino valstybėje vėl madas diktuojančius tautininkus“. Tuos nenaudėlius „įsiutusius tautininkus“, beje, A. Bumblauskas dar kartą pažada atiduoti į teisėsaugos rankas.

Išties įdomus klausimas – kuo vis dar neegzistuojanti svetainė galėjo kažką įsiutinti? Išsiaiškinsime netrukus, kai ji pagaliau startuos. Paskutinė skelbta to ilgai laukiamo starto data buvo balandžio 10-oji, o dabar skelbiama, kad stebuklas neišvengiamai artinasi: ji bus pristatoma jau šią savaitę.

Į klausimą „kuo ši svetainė unikali“ vis dėlto galima – gal net būtina – atsakyti jai dar nestartavus, nes tai ir yra visa šios svetainės unikalumo esmė. Svetainė unikali visų pirma tuo, kad ji jau visus metus triukšmingai pristatinėjama, nors jos dar nėra.

Tad nepraleiskite progos pagauti momentą, kai šio vis dar išankstinio pristatymo metu neišsiritęs „bjaurusis ančiukas“ virs žavia bulvarinės istoriografijos gulbe. Jos gražios bulvarinės plunksnos boluoja jau iš tolo – net ir šiandieninio pristatymo ūkanose.

Juk dabar Vilnius yra kaip tas dramblys iš indų pasakos, aplink kurį vaikšto neregiai. Vienas čiupinėja ausį, kitas – straublį, trečias – dar kažką, ir kiekvienas pagal tuos savo atskirus potyrius bando pasakyti, kas yra tas dramblys,“ – liūdną dabartinę Vilniaus pažinimo situaciją piešia A. Bumblauskas, leisdamas suprasti, kad jei ne ši svetainė, lietuviams taip ir nebūtų lemta sužinoti, kad Vilniuje gyveno ir lenkai, rusėnai bei žydai. Tiesa, ta „drambliška“ metafora ne visai originali, o kūrybiškai pasiskolinta iš Česlovo Gedgaudo knygos „Mūsų praeities beieškant“ (žr. skyrelį „Dramblys pro mikroskopą“).

Juk tas mūsų sostinės architektūrinis paveldas, kuris ir sudaro jos grožį bei yra priskirtas UNESCO pasaulio paveldui, buvo sukurtas po 1737 m. gaisro“, – dalinasi atradimais A. Bumlauskas, leisdamas suprasti, kad nei šv. Onos ir Bernardinų bažnyčių ansamblis, nei Šv. arkangelo Mykolo, nei Šv. Mikalojaus bažnyčios, nei Aušros vartai ar, juo labiau, Vilniaus pilys bei kiti Vilniaus senamiesčio architektūros paminklai, sukurti iki 1737 metų, UNESCO nedomina.

Kaip visada žavi unikalus A. Bumblausko sugebėjimas sugriauti savo paties tam reikalui sugalvotus „lietuviškus mitus“: „O pagal daugelio lietuvių supratimą – lietuviškas yra tik Šventaragio epochos Vilnius, kuriame savo sapną susapnavo Gediminas. O po to – nieko.“

A. Bumblauskas sako, kad jau vien tai, jog į svetainę bus įdėta Franko Zapos paminklo nuotrauka, sukėlė ažiotažą tolimojoje Australijoje:
„Štai vienas Australijos naujienų portalas sužinojo apie tai, kad ten įdėsime F.Zappos paminklą, parašė ir tai tapo susidomėjimą sukėlusia žinia Australijoje.“
Dėmesio! Dėmesio! Gerbiami australai! Po metų  – o jeigu bus pageidavimų net ir greičiau – į svetainę Istorija.net aš irgi pasižadu įkelti paminklo F. Zapai nuotrauką! Šią sensacingą žinią leidžiu skelbti visuose Australijos naujienų portaluose...

Beje, kuo mes prastesni už australus? Jeigu jau jie užgniaužę kvapą laukia Franko Zapos paminklo nuotraukos ir nekantriai spaudinėja nuorodą į www.viv.lt, tai ir mes paskirkime tam laukimui dabar jau tikrai-tikrai paskutinę savaitę! 



Kantrybės ir atkaklumo! O jeigu pasiseks (ko nuoširdžiai tikiuosi ir linkiu) – laimės ir pažinimo džiaugsmo!
PS. Kiek galėjo kainuoti dabar jau nebeveikiančios kitos A. Bumblausko svetainės – www.fenomenai.lt – programavimas? Išklausykime, ką apie savo paslaugas ir įkainius sako šios svetainės programuotojas Žilvinas Kuusas:

„Na paprastas puslapiukas (informacija, naujienos, kontaktu forma, dar kokie menkniekuciai) su mano cms'u nuo 400lt.
Skelbimu lenta (tarkim principas kaip skelbiu.lt) - nuo 800lt.
Prekiu katalogas/eshopas - nuo 1000lt.
Galimos kaledines nuolaidos“
(http://www.uzdarbis.lt/index.php?showtopic=67678, 2008-12-28 12:37)

Matote – visai kuklus vyrukas. Todėl ir nematau problemų, reklamuodamas jo skelbimą, kuriuo jis ieško darbo.

žymės: , , ,

12 Komentarai (-ų):

Anonymous Anonimiškas rašė...

Gerb. Tomai Baranauskai, taip ir nesupratau ar Jūs neturit ką veikt, išskyrus kaip masturbuotis žiūrint į gerb. prof. darbus ir jo portretą, ar Jūs kažkam dirbat pagal užsakymą?
Dar parašykite ką Jūs pats sugebėjote padaryti TOKIO valstybės labui, kad visų kitų geranoriškos iniciatyvos Jums atrodo niekinės.
P.S: beje, ar Jūsų mamytė nemokė, kad žmogaus asmens (pvz.: išvaizdos) įžeidinėti negalima. Ar Jums tokios sąvokos kaip žmogaus orumas ir garbė yra apskritai suvokiamos?
Ir išvis, nesuprantu iš kur toks pyktis ir neapykanta bazuojasi viename surūgusiame žmogutyje? Ar negeriau būtų šią neigiamą energiją asimiliuoti į prasmingus darbus, bent jau panašius į tuos, kuriuos kritikuojate.
Prisiminkite tikrai dėmesio vertus žodžius "Neteisk ir nebūsi teisiamas" arba "Kas save aukšina, bus pažeimintas", nes jie gali išsipildyti..

2010-04-20 13:58:00  

Anonymous Vaidas rašė...

Dar ilgai Tomai Baranauskai masturbuosies, žiūrėdamas į gerb. Bumblausko darbus ir portretą?????
O gal pas patį kūrybinė ir ne tik impotencija užėjusi, tad lieji pyktį ant viso pasaulio?
Tavo mamytė tavęs turbūt nemokė, kad negalima įžeidinėti žmogaus (pvz., kad ir dėl išvaizdos),nesuvoki kas per sąvoka yra "asmens orumas"??? Jei jau istorikas esi, tai paklausyk istorinio pranašo žodžių "Neteisk ir nebūsi teisiamas", nes kaip žinia šie žodžiai gali išsipildyti...
Parašyk, prašau, ką pats esi davęs TOKIO Lietuvai, užuot ekstazės apimtas rašaliotum šitas nesąmones.

2010-04-20 14:11:00  

Anonymous Vaidas rašė...

Man tai Juokinga kai autorius pats išimdinėja jam nepalankius komentarus-:)

2010-04-20 14:26:00  

Anonymous Saulius rašė...

Aš verčiau palaukčiau stebuklo, kad Tomas Baranauskas parašytų kultūringą, Bumblausko ar Gudavičiaus nežeminantį, iš jų fizinių savybių nesityčiojantį, jų darbų bulvarine istoriografija nevadinantį straipsnį. Tai būtų puiki diena kiekvienam istorijos forumo lankytojui. Įeini - ir neišsipurvini. Tikrai prilygtų stebuklui :)

2010-04-20 16:25:00  

Anonymous Algis rašė...

Pritariu Vaidui ir Sauliui. Tik iš menkavertiškumo komplekso, neturėjimo ką prasmingo veikti, žmogus gali kelti tokio pobūdžio bangas, kaip kelia autorius.
Kritikuoti kaip žinia gali visi, tačiau sukurti kažką prasmingo pačiam arba pasidžiaugti kitų žmonių teigiamom pastangom, darbais matyt ne kiekvienam duota..
Kritikuoti (juolab nešvariais, neetiškais būdais) savo mokytoją, kad ir kokią antipatiją jam bejaustum, yra žema, neskanu, negarbinga..

2010-04-20 16:50:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Ponai A. Bumblausko gerbėjai, kolegos ir bendražygiai! Aš nežinau ką jūs darote, žiūrėdami į Bumblausko portretą, bet prašau šiame jūsų kultūros lygio neatitinkančiame tinklaraštyje nevartoti su seksu susijusios terminologijos. Jeigu jus domina mano darbai, galite informaciją susirasti internete - jūsų informavimu, atleiskite, atskirai nesirūpinsiu. Šis tinklalapis, beje, valstybei nekainavo nė cento - nė cento jam niekada ir neprašiau. Bet yra žmonių, kuriems būtent valstybės kišenės tuštinimas ir yra prasmingiausias darbas.

Beje, mielieji, bent jau nemeluokite, kad čia ištryniau bent vieną jūsų komentarą - nors jie ir nelabai kultūringi, bet autentiški.

2010-04-20 17:23:00  

Anonymous Saulius rašė...

Tomai, tiesiog padarykite vieną dalyką: ką nors kritikuodamas, nežeminkite kritikuojamojo, nesišaipykite iš jo išvaizdos, nemenkinkite jo darbo nieko apie kritikos objektą nesakančiais, tačiau įžeidžiančiais žodžiais "bulvarinis", "šoumenas", "diletantas" ir pan. Kritikuodamas pateikite įrodymus ir argumentus, o ne plikus kaltinimus. Nesistenkite būti sąmojingas - jums tai nesiseka, o jūsų sarkazmas labiau panašus į pagiežą.

Kritikuokite žmogaus darbus, bet ne jo asmenybę. Ad hominem argumentai - apgailėtini. Jūs tai galite padaryti - tereikia valdyti savo pyktį.

2010-04-20 20:04:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

"Kritikuoti savo mokytoją, kad ir kokią antipatiją jam bejaustum, yra žema, neskanu, negarbinga.."

Žinoma, nei mokytojo, nei viršininko kritikuoti nevalia - taip byloja mūsų kraštuose įsitvirtinęs "postkomunistinis konfucionizmas". Tiesa ir tai, kad kritikuoti - "neskanu", daugiau skaniau ir naudingiau yra laižyti... Tik prie ko čia "mokytojas" ir "Bumblauskas" kaip reiškinys? Kiek pamenu, jis niekad nieko nemokė. Ne tokių Žmonių tai darbas. Jis UAB'o "Istorijos teorijos ir kultūros istorija katedra" auksinės akcijos savininkas. Kaip jis vykdė to UAB'o kadrų, sąstato (vadinkit kaip norit, tik ne mokslininkais) atranką, kokią įdiegė (pardon už naivumą) profesinę etiką detalizuoti nėra būtinybės - kas matė, tas matė... Bet "pjaustyti" pinigus, kurie yra gyvi mokesčiai, valstybės surinkti iš žmonių, jų neatsiklausius, jų nepaprašius, net jiems nepadėkojus, žema, VA TAI IŠ TIKRŲJŲ YRA ŽEMA ... Mes sumokėjom - Bumblauskas išleido... Banalus klausimas reikalaujantis banalaus viešo atsakymo: kur? kaip? su kokias rezultatais? Atsakė ? VISKAS ! DAUGIAU PRETENZIJŲ - 0

2010-04-20 20:49:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Tomai, peržengi ribas. Nesu Bumblausko pasekėjas, tikrai nelaikau jo genealiu mokslininku. Buvo GERAS dėstytojas, kai studijavau IF. Žinau, kad buvo ir tebėra juo besižavinčių IF absolventų. Beje, tai anaiptol nenulemta kokių nors konjunktūrinių paskatų, nes nei aš, nei mano kolegos nedirbame VU.
Bumblauskas yra puikus istorijos mokslo populiarizatorius, t. y., daro tą patį, ką ir tamsta. Ar pasaulis judviem per ankštas?
PS dėl svetainių, regis, yra neaiškumų, bet kritikuoti taip pat reikia mokėti.

2010-04-20 22:35:00  

Anonymous Algis rašė...

Mano citata "Kritikuoti savo mokytoją, kad ir kokią antipatiją jam bejaustum, yra žema, neskanu, negarbinga" pakomentuota kažkodėl išimant žodžius "neetiškais, nešvariais būdais", o tai kardinaliai keičia prasmę-:) Turbūt gerb. aninimiškam komentatoriui būdingi straipsnio autoriaus kritikavimo būdai, kai iš konteksto išimama dalis turinio ir pateikiama kaip neginčijama tiesa.
Aš už kritiką, bet tik už teisingą, vyrišką, garbingą kritiką. Bobiški pletkai vyro lūpose, žeminantys orumą šmeižimai parodo inteligencijos, kultūringumo, pagarbos vienas kitam, o gal net psichinės ir dvasinės sveikatos trūkumą. Tai mano subjektyvi nuomonė.

2010-04-21 09:32:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

"parodo ... psichinės ir dvasinės sveikatos trūkumą"

na kas jau kas , o mūsų "kūrybinė inteligentija", ypač ta, kuri arčiau "resursų", svetimus "dvasinės sveikatos" reikalus išmano kaip reta kas kitas. Skelbti neparankiesiems "diagnozes", kaip žinia, geležinis metodas dar iš šitų veikėjų "aukso amžiaus". Tokių įgūdžių Dievaž ant pečių nenešiosi. Pvz. šios istorijos herojus, dvasinis sveikuolis-abstinentas, ne vieną likvidavo "dvasinės sveikatos" pagrindu - švariai ir glotniai, kaip sakoma "be jokio šumo".

"Tai mano subjektyvi nuomonė"

na, jei Jūs, pavyzdžiui, užimate taip vadinamoj biudžetinėj įstaigoj taip vadinamą vadovaujantį postą, tai jūsų SUBJEKTYVI nuomonė bijau labai gretai ir efektyviai pasireikšia OBJEKTYVIOM pasekmėm visokiems "nedėkingiems" kritikuotojams. Mūsų sistemoj toks veikia machanizmas, deja...

2010-04-21 14:15:00  

Blogger Unknown rašė...

Anonimai visada bijo parodyti savo veidą.

2020-02-01 12:51:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos