Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2010-03-15

NE - Baltarusijos AE statybai Vilniaus pašonėje

Peticija:

Planuojama pastatyti du branduolinius reaktorius Gardino ar Mogiliovo srityje. Prioritetine laikoma Astravo aikštelė Gardino srityje. Atstumas nuo šios aikštelės iki Lietuvos sienos 23 km. Statybos darbus numatoma pradėti 2010 m., o pirmą reaktorių eksploatuoti – 2016 m.
Planuojama ūkinė veikla gali turėti neigiamą poveikį Lietuvos aplinkai, nes eksploatuojant atominę elektrinę bus pakeistas Neries upės hidrologinis režimas, be to galima radionuklidų pernaša tiek vandeniu, tiek oru. Įvykus reaktoriaus avarijai galėtų kilti grėsmė Lietuvos aplinkai ir gyventojų sveikatai.
Kovo 2 dieną naujienų agentūros ELTA konferencijų salėje surengtoje spaudos konferencijoje Baltarusijoje planuojamos statyti atominės elektrinės priešininkai aiškino, kad Rusijoje sukurtas reaktorius AES-2006, kurį norima įrengti Baltarusijos AE, bus įrengiamas pirmą kartą, todėl nėra jokių praktikoje patvirtintų jo patikimumo ir techninių sprendimų efektyvumo įrodymų.
Atsižvelgiant į Černobylio avarijos patirtį, konferencijoje pateikti skaičiai poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje, švelniai tariant, neatitinka realybės. Kaip rodo praktika, kai kurios gyvenvietės po avarijos buvo iškeltos 50-60 kilometrų nuo Černobylio. Avarijos atveju Vilnius patektų į evakuacijos zoną( AE ir Vilnių skirtų apie 40 km). O medžiagos, kokį poveikį elektrinė turėtų ne avarijos atveju, praktiškai iš viso nėra. Taip pat neaiškūs elektrinės įtakos aplinkai, radioaktyvių atliekų tvarkymo ir kiti klausimai.
Rengiant Lietuvos poziciją dėl atominės elektrinės Baltarusijoje projekto bus atsižvelgta į šalies visuomenės, suinteresuotų institucijų ir organizacijų nuomonę, tad nelikim nuošaly ir parodykime, kad kiekvienam svarbi mūsų ir mūsų vaikų ateitis. Neleiskime, kad Lietuva taptų įkalinta į nepatikrintos branduolinės energetikos ir jos neigiamo poveikio žmonių sveikatai ir aplinkai  tinklą. Paskubėkime. Turime parašus surinkti iki kovo 31 dienos.


Mano straipsnis:
Atominė Neries pašvaistė
Facebook grupė
Aš prieš - kad Lietuvoje ir prie jos sienų būtų 3 atominės elektrinės

žymės: , ,

7 Komentarai (-ų):

Anonymous incognito rašė...

Veidmainiaujate, Tomai. Kovojate su gudais, net tik istorijoje, kova jau persikėlė į ekonomiką...

Gal galite žmoniškai paaiškinti kodėl Lietuva gali statyti atominę, o štai Baltarusija - ne? Lietuva planuoja statyti naują atominę elektrinę vietoje kuri nutolusi per 10 km nuo Baltarusijos. Nauja Lietuvos atominė elektrinė, ko gero, vėlgi bus aušinama Drūkšių ežero vandeniu, iš kurio išteka upelė Drūkša, kuri įteka į Dysną, kuri įteka į Dauguvą. Pastarosios upės yra jau Baltarusijoje. Jūs piktinates girdi įvykus avarijai Neris bus užteršta radionuklidais, atsiprašau, bet ar svetimos šalies upės nebūtų užterštos įvykus nelaimei Lietuvos pusėje?

Tiek Lietuvoje, tiek Baltarusijoje vyrauja vakarų vėjai. Įvykus nelaimei Baltarusijos elektrinėje radioktyvios dalelės pirma pasklistų pačios Baltarusijos teritorijoje, o tik paskui pasiektų toliau į rytus esančius kraštus. Įykus avarijai Lietuvos elektrinėje radioktyvios dalelės praktiškai iškart būtų nuneštos į Baltarusiją. Tad kas čia labiau rizikingą objektą stato? Žinoma, jūs, be abejo, turite teisę piktintis kaimynystėje statoma atomine elektrine, bet lygiai taip pat turite protestuoti prieš lietuvišką atominę, bet to nematau nei viename jūsų pasisakyme.

Išvada: kaip politikas, ar pretenduojantis į politiko statusą, esate visiškas populistas.

2010-03-24 10:13:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Ignalinos AE vietą rinko ne Lietuva, o sovietinė valdžia. Niekur ir niekada nerašiau, kad esu už naujos AE statymą. Suprantama, jeigu AE statoma, tai logiška statyti ten, kur ji jau buvo. O jeigu jums tiesiog patinka AE visai šalia Lietuvos sostinės - dėl skonio nesiginčiju. Galite nepasirašinėti peticijos.

2010-03-24 21:23:00  

Anonymous incognito rašė...

Niekas nesikeičia, nuo to, kad esamai Lietuvos atominei elektrinei vietą parinko sovietinė valdžia. Kalbu apie naujai planuojamą statyti. Šį sprendimą daro dabartinė Lietuva.

2010-03-25 12:36:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Būsima irgi priklauso nuo jau sukurtos infrastruktūros.

2010-03-25 13:58:00  

Anonymous incognito rašė...

Jūs nesupratote arba nenorite suprasti. Sprendimą statyti naują atominę elektrinę 10 km nuo Baltarusijos sienos priėmė dabartinė Lietuva ir ne kas kitas. Dabar žmoniškai paaiškinkite kodėl Lietuvai 10 km nuo sienos statyti galima, o štai Baltarusijai 20 km nuo sienos negalima?

2010-03-31 08:56:00  

Blogger Unknown rašė...

NE - Baltarusijos AE statybai Vilniaus pašonėje.

2010-04-09 12:54:00  

Blogger Unknown rašė...

NE - Baltarusijos AE statybai Vilniaus pašonėje. Tegul Lukašenka stato ją Minsko pašonėje.

2010-04-09 12:57:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos