Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2010-04-21

Stebuklo sulaukus - žvilgsnis į viv.lt

Garsioji Alfredui Bumblauskui vadovaujant sukurta svetainė „Virtualus istorinis Vilnius“ (www.viv.lt), nors ir vėluodama visus metus, pagaliau pasirodė internete. Vakar ši džiugi žinia pranešta naujienų portaluose ir televizijos naujienų laidose. Stebuklas įvyko.

Ilgas Virtualaus istorinio Vilniaus kelias pas skaitytojus išvargino neįvardintus svetainės kūrėjus (beveik visi joje skelbiami tekstai – anoniminiai), todėl vietoj žadėtų 6 kalbų, svetainė į savo skaitytojus prabilo tiktai dviejomis – lietuviškai ir angliškai. Teisingai, žiopli turistai, – angliškai mokytis reikia!

Tekstinė svetainės dalis sudaro maždaug 6 autorinius lankus. Autorinis lankas – dažniausiai pasitaikanti vieno mokslinio straipsnio apimtis (40 tūkst. spaudos ženklų). Tiesa, moksliniams straipsniams šitų tekstų prilyginti nedrįsčiau – čia vis dėlto elementari informacija miesto svečiams. Kad šių tekstų nepasirodytų maža, apdairūs svetainės kūrėjai neretai ir vienai pastraipai paskyrė po atskirą puslapį.

Be abejo, yra ir 20 Vilniaus universiteto ansamblio panoramų – garsiausiai trimituotas šio A. Bumblausko projekto stebuklas. Vis dėlto tokių panoramų mėgėjams labiau rekomenduočiau svetainę www.panoramas.lt, kurioje šiuo metu sudėtos net 869 panašios panoramos, iš jų 229 skirtos Vilniui (galite palyginti, kuo, pavyzdžui, skiriasi VU didysis kiemas panoramas.lt ir viv.lt). Beje, svetainė Panoramas.lt iš tikrųjų veikia net 7 kalbomis! Kiek gi galėjo kainuoti ši svetainė? Spėju, kad ne taip jau daug, nes pagal A. Bumblausko įkainius Lietuva būtų jau seniai bankrutavusi!

Virtualiame istoriniame Vilniuje, kaip ir daugelyje kitų interneto svetainių, esama įvairių iliustracijų, sudėti net 48 anksčiau per Lietuvos televiziją reklaminių pauzių metu transliuoti Editos Mildažytės videoklipai „Mes turime kuo didžiuotis“. Įdomu, kad, nors šie klipai turėtų atsakyti į klausimą „Kas yra Lietuva“ visų pirma užsieniečiams („būtina – ypač svečiui – glaustai pristatyti Lietuvos istoriją“, – skelbia įvadinis tekstas), nesitikėkite, kad angliškoje svetainės versijoje jie prabyla kokia nors kita, nei lietuvių kalba. Žinoma, jie, kaip ir daug kas šioje svetainėje, – visai ne apie Vilnių, taigi – ne į temą. Betgi Vilnius – Lietuvos sostinė, todėl svetainės kūrėjų manymu, čia tinka sumesti viską, kas žinoma apie Lietuvą.

Tai pasakytina ir apie unikalų skyrelį „Vilnius ir pasaulio valstybės“, kurio tikslesnis pavadinimas nurodomas internetinio adreso eilutėje – „.../lietuva_pasaulyje“. Skyrelis turi 89 puslapius, kurie pateikiami kaskart vis kita tvarka atsitiktinumo principu, todėl norint juos sistemingai peržiūrėti, tėra vienintelis kelias – įrašyti jų numerius adreso eilutėje. Jeigu manysite, kad čia kalbama apie Vilniaus ryšius su įvairiomis pasaulio valstybėmis, teks nusivilti, nes anaiptol ne visos tos sąsajos turi kokį nors ryšį su Vilniumi (bet, pavyzdžiui, gali sietis su Šiauliais). Susidaro toks įspūdis, kad čia, kaip ir E. Mildažytės klipų atveju, turime įmestą kažkokio visai kito virtualaus projekto fragmentą.

Ne kitaip vertintinas ir pasiūlymas, atsakant į 15 klausimų, pasitikrinti savo žinias apie Vilnių. Kai kuriais atvejais čia tikrinamos žinios apskritai apie Lietuvą, netgi, sakyčiau, gana elementarios žinios (pavyzdžiui, reikia pasakyti, kokioje valstybėje yra Žemaitija, – žinoma, tai geriau, nei bandomosios versijos klausimas, kiek bus 2+2?). Beje, tikrintis žinias nėra sudėtinga – galima ir klausimų neskaityti – visi teisingi atsakymai yra „Vilnius“.

Apskritai, jeigu šią svetainę būtų padaręs koks nors istorijos entuziastas ar jų grupė, aukodami tam savo laisvalaikį,– sakyčiau, šaunuoliai! Bet vertinant šį, lyginant su pirminiais planais ir išankstiniais pristatymais, sukuklėjusį darbą, kažkodėl vis dėlto labiausiai norisi surasti atsakymą į klausimą – kur čia pasireiškė tas 631 tūkstantis litų? Ir kaip čia dar pritrūko kokių 20 tūkstančių (nelabai kukliai skaičiuojant) vertimui į žadėtas, bet pasigendamas 4 kalbas?

žymės: , ,

10 Komentarai (-ų):

Blogger liutauras rašė...

šiaip pavarčiau anglų kalba - akivaizdžiai mažiau turinio nei lietuviško, pvz. http://www.viv.lt/vilniaus_universitetas/vu_istorijos_tarpsniai angliškoje versijoje dingsta visas aprašymų tekstas. gal atsitiktinė klaida? ;)

2010-04-21 02:13:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

o taip... ką čia turistui, viv nelabai ir miesto pilietį nelabai sudomina. na tikėtasi vieno, kad niekam čia niekas nebus įdomu ir ramiai marksistai pasiims sau pinigus.
man dar užkliuvo foto kokybės, na žvalgaisi po tą, kas yra. ir kai tik susidomi kažkuo ir prisizumini, jokios detalės įžiūrėt neimanoma, tai kam tada tas zumas, jei tokios kokybės fotos suverstos

2010-04-21 03:46:00  

Anonymous Saulius rašė...

Turiu pagirti, kad šįkart autorius išsivertė be asmeniškumų ir įžeidinėjimų.
Tiesa, aprašydamas svetainės trūkumus jis neįžvelgia nė vieno jos privalumo, bet to tikėtis jau būtų per drąsu.
Mažas, bet žingsnelis į priekį :)

2010-04-21 09:20:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

labai grubiai ziurint per si projketa pavogta maziausiai 400 tukst... neblogai visai sakyciau uzsidirbo zmones

2010-04-21 09:39:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Švonderis be odinio palto-Bumblauskis.

2010-04-21 17:28:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Manau geresnį, turiu omeny turinio, kokybės prasme (o gal net ir dizaino? :) galima sukurti ir už 100 lt.

2010-04-25 02:25:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Pasidairiau po išgirtąją svetainę. Klaidų nemažai palikta. Norėtųsi, kad tokių svetainių kūrėjai gerbtų gimtąją kalbą, bet...

2010-04-25 15:16:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

viv.lt domenas priklauso UAB Patikimi sprendimai. Ar tai reiškia, jog projekto rengėjui nutraukus mokėjimus, domeno teisės likd UAB'ui? Nerimta.

2010-04-26 11:32:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

raimundas esu priblokstas as galvojau kad bumblauskas istikro myli lietuva

2010-05-11 21:22:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

neina i eit

2010-06-04 13:54:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos