Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2010-04-21

Istorinės atminties akademija išbraukė Turkiją iš NATO narių

Žymaus interneto svetainių kūrėjo Alfredo Bumblausko bute veikianti Istorinės atminties akademija, balandžio 20 d. pristačiusi savo skandalingai pagarsėjusią interneto svetainę „Virtualus istorinis Vilnius“, už kurią iš valstybės kišenės išsišlavė 631 tūkstantį litų, laužo stereotipus ne tik apie Vilnių, bet ir dabartinę pasaulio geopolitiką.

Virtualaus Vilniaus skyrelyje „Vilniaus dešimtuko dvasia“ pateikiamas novatoriškas žemėlapis „Europos šalys, siekiančios narystės ES ir NATO“ rodo, kad narystę NATO prarado jos ilgametė narė Turkija, kuri vis dėlto ir vėl kandidatuoja į šios organizacijos nares. Turbūt, išstojusi iš NATO, ji iškart suprato savo klaidą, kai sužinojo, kad narystės Europos sąjungoje ir NATO jau siekia net ir tokios šalys, kaip Baltarusija ir Armėnija, apie kurias niekas to nebūtų pamanęs (todėl tokie patys siekiai, priskirti Moldovai ir Azerbaidžianui, net nestebina).

Startavus Virtualiam istoriniam Vilniui taip pat paaiškėjo, kad NATO stovykloje esama ir daugiau permainų. Antai iš NATO išstojo tik pernai į šią organizaciją drauge su Albanija priimta Kroatija. Bet kadangi Albanija liko aljanse, Kroatija ir vėl tapo kandidate į NATO nares. Dar iš šio žemėlapio sužinome, kad Estija ir Latvija pasuko tolesnės integracijos linkme ir susijungė į vieną valstybę. Tai ne vienintelis toks atvejis – bendrą valstybę sukūrė ir Graikija su Bulgarija.

Netikėti šia informacija nėra jokio pagrindo – juk projektą, kuriame paskelbtas šis žemėlapis, itin dosniai finansavo Lietuvos – pilnateisės NATO narės – vyriausybė.

žymės: ,

22 Komentarai (-ų):

Anonymous Anonimiškas rašė...

uz 600K litu galejo ir perskaityti viena karta, kokia info viesina...

2010-04-22 08:55:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Man tai atrodo, kad pernelyg sureikšminate Turkijos pažymėjimą, pažiūrėjus į žemėlapį aišku, kad Turkija yra pažymėta kaip narystės ES siekianti šalis. Nesupratau problemos..

2010-04-22 10:20:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Jei baranas nemoka skaityti kartoschemos legendos tai jo problema. Turkija ne "vėl kandidatuoja į šios organizacijos nares", o budama NATO nare, kandidatuoja i ES narius. Taigi, neskleisk dezinformacijos

2010-04-22 10:23:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Jei baranas nemoka skaityti kartoschemos legendos tai jo problema. Turkija ne "vėl kandidatuoja į šios organizacijos nares", o budama NATO nare, kandidatuoja i ES narius. Taigi, neskleisk dezinformacijos

2010-04-22 10:26:00  

Blogger liutauras rašė...

žiauru. VU turėtų imtis priemonių prieš tokį profanavimą ir istorikų vardo dergimą

2010-04-22 10:40:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Anonimui. Yra dvi dryžių spalvos: kandidatų į NATO ir ES. Kas yra kas, sprendžiu iš to, kokia tvarka parašyta (pavadinimai: NATO - ES, spalvos: šviesiai samaninė - ruda). Juo labiau, kad NATO kandidačių dryžiai yra NATO narių spalvos. Be to, jeigu ir manysime, kad Turkijos dryžiai reiškia tik kandidatavimą į ES (arba "kandidatavimą į NATO arba ES"), ji vis tiek lieka nepažymėta kaip NATO narė, taigi, nepriklauso šiai organizacijai. Jūs turbūt suprantate, kad čia aš apie viską sprendžiu tik iš žemėlapio, o ne iš savų žinių, kas yra kas iš tikrųjų.

2010-04-22 10:42:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Anonimui 2010.04.22 10:26:00 - spėju, kad jūs esate tos kartoschemos autorius ar bendraautorius, jeigu sugebate ją teisingai skaityti: norint ją teisingai perskaityti, reikia žinoti, ką autorius turėjo galvoje, bet nemokėjo išreikšti žodžiais ir spalvomis.

2010-04-22 10:45:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Kalbėkim iš esmės. Bumblauskas vs Baranauskas. Vienas - puikus istorijos populiarintojas, turintis charizmą, iškalbą... Vien ko verti "Būtovės slėpiniai". Ir antras - aršus jo kritikas, gana tendencingas rašinėtojas istorijos ir politikos temomis. Svoriai nepalyginami.
Turėjau viltį, kad Tomas taps rimtu istoriku, tačiau, regis, jį yra apėmusi savotiška manija, trukdanti jam pačiam atlikti tikrai vertus dėmesio darbus.
Pakartosiu: nelaikau Bumblausko nekritikuotinu genijumi - toks jis tikrai nėra, bet nuolatinis "užsisėdimas" atrodo nei šis, nei tas.

2010-04-22 11:01:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Jeigu jau taip pristojote prie tų spalvų, tai atidžiai pažiūrėkite į Turkijos pažymėjimą - pamatysite, kad vieno iš dryžių spalva sutampa su pvz. Norvegijos spalva, t.y. NATO narės. Tad aišku, kad dryžuotai pažymėta Turkija reiškia jos siekį tapti ES nare. Man, žiūrint į Jūsų pateiktą žemėlapį, net nekilo mintis, jog Turkija galėtų būti pažymėta kaip kandidatuojanti į NATO.

2010-04-22 11:31:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Anonime, nežinau, kodėl jums nekilo mintis, kad Turkija galėtų būti pažymėta, kaip kandidatuojanti į NATO, jeigu ji paženklinta spalva, prie kurios legendoje paaiškinta: "Šalys, kandidatės į NATO ar ES". Čia galėtų kilti tik klausimas, į "NATO ar ES", į kurį žemėlapis atsako nelabai aiškiai, bet NATO narės, anot legendos, šiame žemėlapyje žymimos tik ištisinėmis spalvomis, o ne dryžiais.

2010-04-22 11:41:00  

Anonymous Vaidas rašė...

Tomai, užsižaidei smulkmenose, tau tai garbės nedaro. Kaip mažas vaikas norintis kažką įrodyti zyzniuoja, taip ir tu į tuos dryžiukus baksnoji. Pažvelk plačiau į darbą, nesikabinėdamas prie smulkmenų. Pripažink tu pralaimėjai, darbas yra padarytas, nesvarbu galbūt ir netobulas (juk tik tas kas nedirba neklysta, be to viskas juk pataisoma) ir gana čia desperatiškai verksniot, užuot imtumeis pats panašaus pobūdžio darbų, projektų. Deja, matyti, kad dirbti panašaus pobūdžio analitinį darbą tau neduota.
Gana čia Tau save tenkinti iškreiptais būdais - EIK DARBĄ DIRBT, bent jau savo paskaitas patobulink (nes visos tavo studentės jau krizena iš tavo nesubrendiško nesveiko elgesio). LAIKAS TOMAI SUBRĘST VIENĄ KARTĄ..

2010-04-22 16:05:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Į tą netobulą darbą pažvelgta gretimame įraše:
http://www.istorija.net/2010/04/stebuklo-sulaukus-zvilgsnis-i-vivlt.html

Galima pažvelgti ir kitu - ne mano - žvilgsniu:
"Virtualus istorinis Vilnius" keliauja į Generalinę prokuratūrą
http://www.ekspertai.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=582&catid=56&Itemid=75

2010-04-22 17:01:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

arba dar kitu :)
http://www.lrytas.lt/-12716500771270087923-istorikas-a-bumblauskas-lietuva-neturi-u%C5%BEsiskl%C4%99sti-savo-kieme.htm

2010-04-22 17:04:00  

Anonymous Getautas rašė...

Kažin, kodėl Bumblowski'o svetainėje prie nuorodos "Kulinarinis paveldas" įdėta katedros piktograma. Už 631 000Lt kas nors galėjo pamąstyti, kokios piktogramos tiktų prie kiekvienos nuorodos. sudėti bet kokias galima ir už 20Lt.

2010-04-23 08:18:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

baranas,gales kritikuoti,kai savo ne "bulvariniuose" veikaluose nenaudos is wikipedijos, o t.y. is Bumblausko knygos paimto zemelapio. sekmes ieskant slieku subinei

2010-04-23 23:43:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Anonime, nuolat vartojantis žodį "baranas", mane, tiesą sakant sudomino jūsų pastovus aktyvumas, susijęs su pono Alfredo asmenybe. Pasinaudojęs Google paieška pasiskaičiau jūsų keleto metų komentarus Delfyje, stebiuosi ne tik jūsų energija, bet ir VU IF vidaus dokumentų pažinimu, pvz.:

baranams,
2007 02 22 15:39
O gal galite paaiškinti, kaip baranauskas baigė VU IF, gavo iš magistro dešimt ir pan. Jei taip jį Bumblauskas skriaudė????????!!!!!!

Jūs teisus dėl mano magistrinio darbo įvertinimo, matau, kad dirbate ten, kur galite tai žinoti... Vargšas mano senasis universitetas...

2010-04-24 00:18:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

galima ta daikta vadint ir kartoschema, bet jeigu jis patektu i rankas nezinant atsiradimo istorijos, galetum pasakyt tik viena - pagyvenes zmogus nutare pazint kompiuteri, o kad lengviau butu pramokt, anukas dave primityviu praktiniu uzduociu. Todel produktas nekoks, su klaidom, bet jei turet omeny kad tikslas buvo tiesiog senukui pasipraktikuot - tai schemute visai ok

2010-04-24 15:02:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

v.kapsuko raudonos darbo veliavos mokykloje (kartais dar vadinama academia stribensis) dirbti gali tik su labai geromis kgb-nkvd-gru rekomendacijomis bei labai lojalus kpss chuntai asmenis, tokia gvardija dominuoja ir dabar

2010-04-24 15:21:00  

Anonymous Mantas rašė...

Aš nesuprantu kokie gali būti priekaištavimai -svetainė sukurta už daugiau nei puse milijono litų, o klaidų pilna.

Aiškiai pavogti pinigai.

2010-04-25 10:16:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Baltarusija siekia tapt ES nare? ir Azerbaidžanas? IR ARMĖNIJA? O gal jos nori būt NATO narėm? Viršūnėlė ir šaknelės, Bumblauskai :D

2010-04-27 20:58:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Nesileiskime į asmeniškumus: tarkime, kad tai yra viena iš daugelio interneto svetainių, kurią kuriant vadovavo eilinis profesorius X. Taip žvelgiant į šią problemą matyti, kad: 1. svetainės reali kaina yra ne daugiau poros trejeto tūkstančių, 2. svetainės turinys tikrai ne profesoriaus lygio - mokinukų klaidos, iš piršto laužtos istorijos. Išvada: projektui vadovavęs žmogus netinkamai panaudojo pinigus, už kuriuos buvo galima išleisti 50 monografijų ar ne mažiau mokslo populiarinimo darbų bei neturi pakankamos kompetencijos sudaryti net penktokų istorijos pamokoms skirtų pratybų.
Beje, padarius nedidelį ekskursą reikėtų prisiminti, kad profesoriaus vardas minimam asmeniui buvo suteiktas už knygą "Senosios Lietuvos istorija", kurią parašė .... Tai, tikėkimės, nustatys teismas. Vadinasi, VU vadovybė nėra kompetetinga įvertinti, ar žmogus turi gebėjimų, kompetencijų bei mokslo pasiekimų profesoriaus vardui gauti.

2010-05-03 11:22:00  

Anonymous Jurgis rašė...

Įdomu paskaityti jūsų dvikovą:

Cituoju: "Kalbėkim iš esmės. Bumblauskas vs Baranauskas. Vienas - puikus istorijos populiarintojas, turintis charizmą, iškalbą... Vien ko verti "Būtovės slėpiniai". Ir antras - aršus jo kritikas, gana tendencingas rašinėtojas istorijos ir politikos temomis. Svoriai nepalyginami.
Turėjau viltį, kad Tomas taps rimtu istoriku" Turėjau viltį...iš principo reiškia kad rašo gerb. Baranausko dėstytojas, kuris jau labai gerai kalba apie pan Bumblovskij, dovanokit gerbiamasis, bet jūsų būtovės slėpiniai, tai trydalai ant mano garbingos Lietuvos istorijos. Gal imam savo du lenkiškus ordinus ir važiuojam su visa ta katalikiška lietuvos istorija atgal i Vatikaną. Nepasisekė jums ponas Bumblovskij, kaip istorikas puikiai turite suprasti, kad jūsų istorjos tendencigumas gal neišaiškės plačiajai visuomeei dabar, bet istorijos mokslas negailestingas: viskas ilgainiui vistiek išaiškėja. Kaip dabar jau aišku, kad katalikai sunaikino žmonijos žinių aruodą Aleksandriją, kad nebūtų minties konkurencijos. Taip ir Vilniaus Jėzuitų universitetas visiems aiškina kad iki Mindaugo čia tik laukiniai bėgiojo. Kiekvienas atsakykite sau, kaip inkus ir atstekus kelis šimtai konkistadorų nukovė, kaip iš musulmonų Jėruzalę kryžininkai atmušė ir kodėl čia du šimtmečius strigo? Man kaip kariškiui viskas aišku: negalėjo čia jau tokie laukiniai gyventi.

O už ką www.viv.lt tiek lietų gavo tegul aiškinasi prokurorai, einu rašyt skundo.

2010-07-09 17:02:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos