Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2010-11-08

Tikroji Lietuva XIX amžiuje

Teodoro Narbuto gimtadienio proga išverčiau ir gimstančiame istoriškai orientuotame portale Alkas.lt paskelbiau jo straipsnį "Tikrosios Lietuvos sienų su slavų žemėmis aprašymas". Tai XIX amžiuje įtakingas etninės Lietuvos ribų aprašymas, kuris pakankamai reprezentuoja to meto tikrosios Lietuvos suvokimą (buvo naudojamas ir kitų ta tema rašiusių autorių).

T. Narbuto brėžiama linija beveik visur užgriebia didesnį plotą, nei dabartinė Lietuvos siena, bet yra ganėtinai konservatyvi, vengia Lietuvai priskirti per daug teritorijos. Pats T. Narbutas pažymi, kad pagal vietovardžius kai kurie jo amžininkai ir platesnes tikrosios Lietuvos ribas įsivaizduodavę. Iš šiandieninės Lietuvos T. Narbuto linija atkerta tik Dieveniškių "pusiasalį" (veda tiesią liniją Stakai - Graužiškės / Ašmenos upelio ištakos). Šiuo atveju T. Narbutas čia akivaizdžiai supaprastino situaciją, nors šios vietos ir netoli jo gimtinės.

žymės: , , ,

8 Komentarai (-ų):

Anonymous incognito rašė...

Perskaičiau. Teodor Narbutt buvo istorikas megėjas, antimokslinių koncepcijų kūrėjas. Priimti už rimtą dalyką jo išvedžiojimus negalima. Tai viduramžių kronininko tipas, kai šalia dabarties imami senoviški, tik iš raštų žinomi terminai, pavyzdžiui: Pelūzija, Neroma. It koks viduramžių vietoj Dniepro naudojęs Borysthenes, ar vietoj Nemuno - Chronos vardus. Parodykite bent vieną šaltinį kur Neroma būtų užfiksuota pačių vietos žmonių vartosenoje.

2010-11-08 10:35:00  

Anonymous incognito rašė...

Beje Tikroji Lietuva su etninėmis ribomis nieko bendro neturėjo. Yra apsčiai šaltinių ir darbų. Taigi netgi čia Nabutt supainiojo sąvokas.

2010-11-08 10:36:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Teodoras Narbutas, be visa ko kito, buvo reikšminga XIX amžiaus Lietuvos asmenybė. Jo pažiūros gerai reprezentuoja XIX amžiaus pažiūras, šiuo atveju į tai, kas yra tikroji Lietuva.

2010-11-08 15:07:00  

Anonymous incognito rašė...

Nesąmonės. Tai buvo tarp realybės ir vaizdinių pasiklydęs asmuo. Ko gero nuoširdus patriotas, bet tiek pripaistė, kad nekas negali pasakyti kur tiesa, o kur Narbutto pramanai.

2010-11-09 08:42:00  

Anonymous incognito rašė...

Be vargo įrodysiu, kad klaidinate ir kad Narbutto pažiūros reprezentuoja tik jį patį. Kaip galima priimti už realų dalyką, jei minimi faktai nebuvo aktualūs aprašomuoju laikotarpiu? Jūs rašote girdi Narbutt vartojo tai kas buvo aktualu jo gyvenamuoju laiku, tada jūs turėtumëte be vargo rasti kitų šaltinių iš to paties 19 amžiaus, kur toks regionas kaip Neroma (gali būti ir kiti minimi) buvo savaime įprastas, įvardijimas kasdienėje vartosenoje. Laukiu. Ar tiesiog taupant laiką pripažinsite, kad tai skolinys iš "Povest vremennych let" istoriko-megėjo t.y. Narbutto įpintas į dabartį visiškai nesant tam pagrindo? T.y. taip kaip elgdavosi viduramžių istorikai ir kartografai.

2010-11-10 13:30:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Incognito, jūs esate truputį juokingas. Jei nepastebėjote, straipsnis visai ne apie Neromą.

2010-11-10 21:41:00  

Anonymous incognito rašė...

Matau, Tomai, jūs net nesuprantate esmės kodėl klausiu dėl Neromos. Dar sykį (neprararandu vilties kad suprasite), kaip galima priimti už realų dalyką, realią geografiją, jei Narbutt vartoja geografinius pavadinimus kurių 19 amžiuje nebebuvo? Kaip galima priimti už tikrą brežiamas ribas, jei minimi regionai: Neroma, Pelūzija net nebuvo žinomi eilniam 19 amžiaus gyventojui. Vadinasi visos tos ribos kurias brėžia Narbutt taip pat tėra tik paties Narbutt išmislas. Keista, kad negalite šio suprasti.

2010-11-15 09:32:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

deja, kai kurie asmenys galvoja, kad senovės istorijos šaltiniai nieko neverti. Galime tik apgailestauti, kad buvo sunaikinta (dėl motyvų,dažnai mums nenaudingų)daugybė svarbių dokumentų. Jei oponentas negirdėjo pavadinimo Borysthenes - galiu tik užjausti. Ir kas jum sakė, kad T.Narbutt rėmėsi tik XIXa. šaltiniais? O naivume. O gal iš viso nesusipažinot , o tik girdėjot apie jo veikalus? Ir dar - kiekvienoje legendoje yra dalis tiesos...

2010-11-29 21:24:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos