Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2010-05-18

Virtualus istorinis Vilnius: sunkus kapstymasis iš klaidų liūno

Po to, kai parašiau apie liūdnai pagarsėjusioje svetainėje „Virtualus istorinis Vilniaus“ skelbiamą unikalų ES ir NATO plėtros žemėlapį, kuriame Turkija išbraukta iš NATO narių ir privelta gausybė kitų klaidų, už šią kūrybą atsakinga A. Bumblausko bute veikianti Istorinės atminties akademija neskubėjo taisyti savo klaidų. Tik po to, kai visa tai buvo pakomentuota LNK laidoje „Paskutinė instancija“ (2010-05-11), viv.lt atsirado pataisytas minėto žemėlapio variantas, kuriame, nors ir ištaisytos didžiausios klaidos, taip ir nesugebėta pateikti aiškaus žemėlapio bei ištaisyti visų klaidų.
  
 

Neišyranti Graikijos-Bulgarijos federacija ir narystės NATO idėjos vis dar neatmetanti Baltarusija

Turkija ir Kroatija, tiesa, jau pripažintos NATO narėmis, „siekiančiomis ES“ (ką tai galėtų reikšti?), „atkurtos“ ir nepriklausomos Latvijos ir Estijos valstybės, kurios ankstesnėje versijoje buvo sujungtos į vieną, bet Graikija ir Bulgarija ir toliau atkakliai laikosi vien tik Istorinės atminties akademijai žinomos „unijos“. Sunku pasakyti, ar Baltarusija ir Armėnija atsisakė anksčiau Istorinės atminties akademijos skelbtų siekių tapti ES arba NATO narėmis, nes dabartinėje žemėlapio versijoje jos priskiriamos labai jau plačiai kategorijai: „Šalys, siekiančios NATO ir/ar ES narystės ir/ar ES Rytų partnerystės programos narės“. Supraskite, kaip norite. Bent jau formalios klaidos tarsi nebėra, bet, jeigu norėsite sužinoti, kas yra kas, teks pasiieškoti kitų informacijos šaltinių.

Beje, pats žemėlapis dabar vadinasi „NATO, ES ir jų galimos plėtros šalys“. Vadinasi, Rytų partnerystės programoje dalyvaujančios šalys naujajame žemėlapyje vis dėlto traktuojamos kaip galimos NATO ir ES plėtros šalys. Tai, švelniai sakant, netikslu, nes Rytų partnerystės programoje tokių tikslų nekeliama, be to, neaišku, kodėl, tokiu atveju, liko niekaip nepaženklintos Euro-Viduržemio jūros partnerystėje dalyvaujančios šalys? Bet, čia turbūt jau per sudėtingas klausimas niekaip elementaraus žemėlapio nesugebančiai sukonstruoti „akademijai“.

Sumažinta Vilniaus senamiesčio apsaugos zona

O kol niekaip nesusitvarkoma su vienu „nepaklusniu“ žemėlapiu, jau bręsta skandalas dėl kito. Paveldosaugininkų nerimą sukėlė žinia, kad Istorinės atminties akademija savavališkai sumažino Vilniaus senamiesčio apsaugos zoną. Valstybinės kultūros paveldo komisijos narė, menotyrininkė Jūratė Markevičienė, nesugebėjusi susisiekti su Istorinės atminties akademija jos skelbiamu, bet neveikiančiu kontaktiniu elektroninio pašto adresu (info@iaa.lt), atsiuntė man „Virtualiame istoriniame Vilniuje“ skelbiamą Vilniaus senamiesčio apsauginės zonos žemėlapį ir tikrąsias šios apsaugos zonos ribas vaizduojantį žemėlapį. 

Nesunku pastebėti, kad abu žemėlapiai skiriasi iš esmės – Istorinės atminties akademija minėtą apsaugos zoną sumažino net kelis kartus. „Kadangi tai labai tendencingai klaidina tinklavietės lankytojus, klaidą būtiną kuo greičiau ištaisyti“, – Istorinės atminties akademijai bandė aiškinti J. Markevičienė, bet nerado, kaip tai jai pranešti, nes anoniminėje „VIV“ svetainėje jokios kontaktinės informacijos nėra, o perpildyta Istorinės atminties akademijos el. pašto dėžutė laiškų nepriima.

žymės: , , ,

5 Komentarai (-ų):

Anonymous Ričardas rašė...

Vis tiek lieka neaišku, kodėl žemėlapio sudarytojai nesugebėjo Graikijos - Bulgarijos sienos rasti. Darosi panasu i cirką. Vaikiukams iš mokyklos reikėtų šį mokslo korifėjų (garbingiausios Lietuvos auškt. mokyklos) stebuklą rodyti, arba net įtraukti į kontrolinio užduotis, kad rastų skirtumus tarp normalios versijos (pageidautina šio šedevro 0.1 versija). Šiek tiek nustebino VKPK pavyzdys. Net pastangų reikėjo įdėti kad pamatyti tas ribas.

2010-05-19 02:13:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Ei, noreju pasiteirauti del kito dalyko - ar jau gavote saukima i teisma? Idomu kaip cia ivykiai rutuliojasi.

2010-05-27 16:12:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Ne, nei iš teismo, nei iš Bumblausko daugiau nebuvo jokių raštų ir laiškų.

2010-05-27 16:15:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Cha cha - tas anonimiškas, turbūt buvo Laila-Edita Šėrelienė: http://www.pipedija.com/index.php?title=Edita_%C5%A0erelien%C4%97&oldid=17908

Tik reto bukumo aferistas, paviešinus jo tamsius darbelius pats kreiptųsi į teismą dėl ... šmeižto.
O Tomui - pagarba už pilietiškumą!

2010-07-06 21:24:00  

Anonymous tutku rašė...

Ne, nei iš teismo, nei iš Bumblausko daugiau nebuvo jokių raštų ir laiškų.

2010-11-10 22:41:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos