Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2009-07-24

Lietuvos istorija ir dabartis įvaizdžio formuotojų filme

Birželio 19 d. Youtube.com ir kitur paskelbtas angliškas 8 minučių trukmės Lietuvą pristatantis filmas. Portale Lietuva.lt jį lydi toks komentaras: "Lietuvos ekonominės plėtros agentūra, kartu su UAB „Artbox“ ir kino režisieriumi Donatu Ulvydu, sukūrė Lietuvos, kaip patrauklios verslui ir gyvenimui šalies, video pristatymą anglų kalba. Tikimės, kad šis gyvas, spalvingas ir informatyvus filmas bus įvertintas žiūrovų ir Lietuvoje, ir užsienyje. "

Filmas vietomis neblogas, tik pernelyg naiviai ir įkyriai peršama mintis, kad Lietuva - geriausia vieta investicijoms. Tai persmelkia ne tik dabartį, bet ir visą Lietuvos istoriją nuo pat viduramžių. Net valstybės nuo "jūros iki jūros" sukūrimas (čia datuojamas 1323 m.) vadinamas "pirmosios laisvos ekonominės zonos sukūrimu" ir palydimas kažkokių sunkiai suvokiamų paistalų, apie nuo to laiko iki to laiko egzistuojantį "tiltą tarp Rytų ir Vakarų".

Kam tos juokingos pastangos viską ekonomizuoti? Tarsi būtų šansų, kad koks nors rimtas investuotojas pažiūrės tą filmuką ir iš karto puls investuoti. Geriau jau būtų apsiriboję tiesiog Lietuvos pristatymu, palikdami išvadas apie investicijų galimybę pasidaryti tiems, kam tai rūpi. Kiek toks filmukas galėjo kainuoti, žinant Drąsios šalies įvaizdžio formuotojų drąsą, pasireiškiančią ypač šioje srityje, bijau net galvoti. Tiek to. Pažiūrėkime...

Lietuvą pristatantis filmas


Aišku, frazę "medieval castles" gal ir ne protingiausia iliustruoti XIX–XX a. sandūros moderno stiliaus Šešuolėlių dvaro vaizdu (bent po to lieka akimirka ir Trakų Salos piliai). Taip pat tokio filmo kūrėjai galėjo išstudijuoti neilgą lietuviškų UNESCO pasaulio paveldo vertybių sąrašą ir neįtraukti ten prieš UNESCO valią Kryžių kalno (matyt, vietoj kryždirbystės). Bet drąsuoliams nedera kaskart žvilgčioti į knygas ar internetą. Jie turi drąsiai pasitikėti savo atmintimi!

žymės: ,

0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos