Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2009-08-28

Pusė Horodlės jau nuvirto į Ukrainą...

1413-ieji metai. Horodlė. Garsioji Horodlės unija, kuomet Lenkija ir Lietuva, nugalėjusios Vokiečių ordiną Žalgirio mūšyje, bet jo dar galutinai neįveikusios, atnaujino sąjungą, o Lenkijos bajorai suteikė Lietuvos bajorams savo herbus. Tuo metu tai buvo Lietuvos valdomai Volynei priklausiusi pilis.




Rugpjūčio 26 d., grįždamas iš Lucko, buvau užsukęs ir į šią vietą. Dabartinė Horodlė yra nedidelis Lenkijos pasienio miestelis. Jo centrinė gatvė yra kelias palei Bugo upę, kuria eina Lenkijos ir Ukrainos siena. Tarp to kelio ir Bugo įsispraudęs nemažas galingų griovių juosiamas piliakalnis, apaugęs medžiais.





Gatvė ties piliakalniu vadinasi piliakalnio vardu - Wały Jagiellońskie (žiūrėk miestelio centre stovinčio Horodlės plano nuotrauką). Ties gatve pastatytas stendas su informacija apie piliavietę. Šiandien nemaža Horodlės piliakalnio dalis yra nuvirtusi į Bugo upę. Pačioje piliavietėje, netoli stataus Bugo kranto skardžio, styro Lenkijos pasienio stulpas, kurį akylai saugo pasieniečiai. Kuomet mes apėjome piliakalnį ir grįžome prie pakelėje paliktų automobilių, keli pasieniečiai motociklu atvažiavo su mumis pasisveikinti.

žymės: , , ,

0 Komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos