Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2009-07-29

Autentiškiausioje Valdovų rūmų dalyje - restoranas?

Nebaigti statyti Lietuvos valdovų rūmai liepos mėnesį atvėrė dalį savo durų lankytojams, kurie galėjo ne tik pamatyti tai, kas jiems rodoma, bet ir įsigyti lankstinukų apie Lietuvos valdovų rūmus. Vienas iš jų - „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų ekspozicijos“ - yra itin įdomus, nes atskleidžia didžiojo muziejininko Vydo Dolinsko suplanuotą šių rūmų ateitį.

Skandalingas dalykas - vieninteliai gerai išlikę Valdovų rūmų rūsiai (po buvusiu Šliosbergo namu) ten esančiose schemose pažymėti ne kaip muziejinės ekspozicijos, o komercinės patalpos - lankytojų aptarnavimo vestibiulio dalis (rūsio plane - geltona spalva):

„M. Restorano patalpa“ (= renesansiniai rūsiai su cilindriniais sklautais U)
„N. Restorano patalpa“ (= rūsys A su kryžminiais skliautais)
„O. Vyno rūsys“ (= B rusys, esantis šalia Šliosbergo namo)

Tai yra vienintelės išlikusios autentiškos patalpos. Štai taip restorano... atsiprašau, muziejaus direktorius Vydas Dolinskas įvertino autentišką istorijos paveldą. Skanaus!

žymės: , ,

7 Komentarai (-ų):

Anonymous Anonimiškas rašė...

Gal nereikia taip jau dramatiškai, viskas priklauso nuo to, kaip tai bus realizuota. Rūmų "autentiškumas" nuo to nenukentės, o užsienio turistai ir vietiniai istorijos mėgėjai bus patenkinti ir sotūs (bus kur "geriausio ką turime" po bokaliuką išlenkti). Pvz.: Vokietijoje, Hohencolernų pilyje (kas nežino, ši dinastija valdė Prūsiją)irgi veikia restoranas. Taigi, užlipai į pilį, pavargai - išalkai, tai gali paragauti tipiškų vokiškų viduramžių patiekalų ir taurelę Jegermeister apšilimui išlenkti. Žinoma, pas mus tai gali nutikti taip, kad ten gausi kokią picą ir coca-colos (o siaube...). Turime būti budrūs.

2009-07-29 05:26:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Marienburgo pilyje irgi yra restoranas ar kavinė ir galbūt daug kur. Tačiau kokiame muziejuje restoranas įrengtas vertingiausioje muziejaus dalyje? Rūmai turi 99 procentus neautentiškų patalpų, o restoranui parinktos vienintelės autentiškos. Štai kur esmė.

2009-07-29 08:16:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Tai esminis momentas, todėl reiktų morališkai paspausti muziejaus direktorių Vydą Dolinską, kad įvertintų autentišką istorijos paveldą ir restoranui parinktų kitas erdves. Svarbiausia, kad autentiškų mūrų ir skliautų nesubjaurotų su ventiliacijomis ir vandentiekio - kanalizacijos komunikacijomis, elektros instaliacijomis, pritaikant patalpas maitinimo įstagai. Būtina restorano virtuvei ir kitoms spec. patalpom rasti ir įrengti istoriškai neskausmingas patalpas.
Aš, kaip prijaučiantis gurmanas, vis dėlto norėčiau paraugauti LDK maisto paveldo rūmų vidiniame kiemelyje! O jai dar aptarnautų padavėjos su to laikmečio kostiumais...

2009-07-29 09:21:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Atrodyti tai turėtų kaip dabartinis "Lokio" restoranas. Beje tuose "Lokio" keller'iuose nėro jokios komunikacijos, tik kelios lemputės mirksi palubėj (vienam "Lokio" rūselyje netgi išlikusi veikianti viduramžiška ventiliacija - pridėjus ranką prie kanalo jaučiama trauka). Tad paveldo apsaugos prasme visa tai didelio susirūpinimo nekelia. Bjauru kita - paskutines tikrąsias paveldo liekanas komercializuojančios iškabos, vėduoklėmis pūpsantys meniu po seniausias Vilniaus skliautais, maumojantys tik pinigingų piliečių snukiai, nes norinčius patekti į šitas laaabai neerdvias patalpas teks sijoti kainomis...nemenkomis, žinoma...

2009-07-29 15:48:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Tomas yra tikras Lietuvis didziavyris

2009-08-01 00:22:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

MANAU, KAD TEKS KVIESTI VISUOMENE,APJUOSTI GYVA PROTESTUOTOJU GRANDINE PRIES DOLINSKO NESAMONES. MANAU, KAD TAI SAKRALIAUSIA VISOS LIETUVOS VIETA,KUR AKMENU FONE, TINKAMI APSVIETUS SPINDETU TIK MINDAUGO KARUNA .TEN TURETU BUTI EKSKURSIJU PABAIGA IR ,BE ABEJO KULMINACIJA

2009-09-11 21:55:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Taip rusiai pasakiski.Nesinori kad bariukai butu ten taciau yra kaip yra

2011-12-11 17:09:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos