Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2010-04-14

Negaliu paneigti, kad A. Bumblauskas plagijavo

Šiandien gavau Alfredo Bumblausko raštą (žr. PDF kopiją), kuriame jis reikalauja paneigti kai kuriuos tinklaraštyje Istorija.net skelbtus faktus, o to nepadarius grasina kreiptis į teismą.

Visų pirma pastarojo meto skandalų herojui nepatiko straipsnio „Alfredas Bumblauskas – Ukrainos atradėjas!“ komentaruose, diskusijoje su jo anoniminiu gerbėju, mano paskelbtas teiginys, kad A. Bumblauskas savo knygoje „gausiai publikuoja vogtus tekstus, kuriuos jis pasisavino iš studentų jam rašytų darbų“. 

Tokie nepagrįsti teiginiai neatitinka tikrovės ir žemina mano, Alfredo Bumblausko, garbę ir orumą, nes aš, Alfredas Bumblauskas, savo knygoje publikavau paties rašytus tekstus, paremtus atliktais moksliniais tyrimais, studentų darbų nevogiau...“ - man, apvogtam studentui, į akis meluoja buvęs mano dėstytojas, kažkada iš visų studentų reikalavęs parašyti, kaip turėtų atrodyti vienos ar kitos problemos dėstymas jo tuo metu (1997 m.) rašytoje knygoje. 

Deja, mano teiginys yra paremtas mano asmenine patirtimi, todėl jo paneigti negaliu, nes tokiu atveju būčiau priverstas meluoti. Galiu atšaukti tik žodį „gausiai“, nes tai tėra emocingas apibendrinimas. Plagijavimo masto aš tuo tarpu negaliu įrodyti, bet tuos tekstus, kuriuos A. Bumblauskas pasisavino iš manęs, esu pasiruošęs ginti teisme, jeigu tik ponas plagiatorius išreikš tokį pageidavimą.

Man pačiam tai nėra ir nebuvo labai svarbu - tiesiog studentiškų laikų atsiminimai, kuriais aš, kaip nukentėjusysis, manau, turiu teisę kartais pasidalinti - tokios moralinės kompensacijos man visai pakanka. O, kas konkrečiai ir iš kur nuplagijuota, smalsesniems skaitytojams pateikiu atskiruose puslapiuose.

A. Bumblauskas taip pat nepatenkintas tuo, kad aš perpasakoju LNK televizijos laidos „Kakadu“ ir portalo Ekspertai.eu informaciją apie jo, kaip kelių abejotinų projektų vadovo, „įsisavintus“ milijonus. Į teismą žada paduoti už neva paskelbtus teiginius, kad jis pasisavinęs daugiau kaip pusę milijono litų, „atlikęs pinigų teisinės padėties pakeitimą, siekiant nuslėpti neteisėtą pinigų kilmę“ ir pan. Teisiniu žargonu parašytų fantazijų nekomentuosiu (nebent patarčiau nešvaistyti pinigų tokius šedevrus rašančiam advokatui, juo labiau, kad jų dar gali prireikti, jeigu teks grąžinti pinigus už kai kuriuos neįvykdytus projektus). Tik pastebėsiu, kad dėl šių problemų ponui Alfredui derėtų kreiptis į tuos asmenis, kurie paskelbė atitinkamą informaciją, o ne į šios informacijos vartotojus ir komentuotojus. Man nežinomi jokie faktai, kurie leistų paneigti viešai paskelbtą informaciją, nepateikė man jų ir pats A. Bumblauskas. Beje, veiksmažodžiai „pasisavinti“ ir „įsisavinti“ yra skirtingi, ir reiškia skirtingus dalykus. Kas už to „įsisavinimo“ slypi, dar aiškinsis prokurorai. 

Beje, svetainė viv.lt, už kurią buvo įsisavintas 631 tūkstantis litų, šiandien, balandžio 14 d., vis dar neveikia, nors „Be tabu“ laidoje A. Bumblauskas, kaip eilinę nepasitvirtinančią šios svetainės startavimo datą, buvo nurodęs balandžio 10 dieną.

žymės: , ,

22 Komentarai (-ų):

Anonymous Ričardas rašė...

Mat kaip... Pasirodo, gerb. Bumblauskas skaito (gal ir komentuoja?!) čia esančius įrašus. Aš jau komentavau, jog T. Baranauskas šiek tiek persistengė su žodžiais apie A. Bumblausko fiziologija, tačiau tai nekeičia fakto, kad profesorius kalba pasakas, ypač apie "Kakadu" laidos medžiagą, kuri čia buvo aptarta. Tegu paduda į teismą "Kakadu" žurnalistus už jų darbą... O plagijavimo įrodymai - akivazdūs.

2010-04-14 16:50:00  

Anonymous Marijonas rašė...

Tomai, jei esate tikras, kas A.Bumblauskas panaudojo jūsų darbą, (iš pateikto pavyzdžio bent aišku), tai nebijokite. Esate minėjęs, kad ir kiti studentai atpažįsta savo sakinius, pasikvieskite ir juos. Nors nesu jūsų gerbėjas, dėl jūsų kateoriškumo, tačiau linkiu drąsos ir sėkmės!

2010-04-16 19:18:00  

Anonymous Darius rašė...

Palaikau gerb. T. Baranausko poziciją. Reikia turėti drąsos sakyti tiesą. O ponui Bumblauskui siūlyčiau dėl neveikiančios svetainės kuo skubiau kreiptis į prokuratūrą, kad toji nedelsiant ištirtų, kur dingo mokesčių mokėtojų pinigai. Gal pasimetė kokioje sąskaitoje, liko? :)

2010-04-17 20:21:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Liūdna, kad tema įsivyrauja. Ar neatsirastų advokato savanorio? Nes tikriausiai ės daug laiko visokie atsirašinėjimai. Tomui reiktų grįžti prie istorijos, o ne niekais su Bublausku užsiimti.

2010-04-18 01:46:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Tautos palaikymas garantuotas, viešinkit viską apie šį žmogų, jis diskredituoja žemina ir slepia tikrąją Mūsų istoriją ir niekina mūsų Tautą

2010-04-18 16:22:00  

Anonymous Gediminas rašė...

Esu teisininkas ir šio forumo dalyvis, jei reiks pagalbos - visada palaikysiu gerb. T.Baranauską

2010-04-19 09:12:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

"Tautos palaikymas garantuotas, viešinkit viską apie šį žmogų, jis diskredituoja žemina ir slepia tikrąją Mūsų istoriją ir niekina mūsų Tautą"

Tautininkai, atsikvošėkit. Kai istorikas sudirbamas už jo pažiūras, tai jau kvepia Stalino metodais. O dėl plagijato slidus reikalas - Bumblauskas juk dėkojo Baranauskui už pagalbą rengiant knygą (paskutiniame viršelyje)?

2010-04-19 11:23:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Kas liktų iš Baranausko, jei kokią dieną jis neapdergtų Bumblausko, Gudavičiaus ar Nikžentaičio? Kaip dozės negavęs narkomanas...
Baranauską vertinu kaip darbštų istoriką, tačiau kaip žmogus jis - chamizmo ir kategoriškumo įsikūnijimas. Paprastai sulaukus 16 metų tai praeina... Kodėl nepraėjo Baranauskui? Psichologai, paaiškinkit.

2010-04-19 15:25:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

p. A. Bumblauskas įgyvendino sovietinio inteligento svajonę: "štob kafedru imet - i štob bez obiazanastey - tolko s pravami". p. A. Bumblauskas piktinasi, kai kas nors iš buv. studentų savo ruožtu piktinasi dėl šios nelemtosios svajonės, beje, mažai ką bendra turinčios su jo apaštalaujamomis Lietuvos civilizacinės Monados istoriškai lotyniškomis aspiracijomis bei sociokultūrinėmis "gimtosios Vidurio Europos" reintegracijomis...

2010-04-19 16:32:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Gerbiami anoniminiai A. Bumblausko talentų gerbėjai (o galbūt ir bendradarbiai), ta "slidi" padėka už mano A. Bumblauskui pateiktą tekstą skamba taip: "Knygos idėja brendo VU IF magistrų ir doktorantų seminare (...). Jo dalyviai - ... [39 pavardės], T. Baranauskas, ... [2 pavardės] ir kt. - ne tik parašė atmintinus seminarinius darbus, bet ir vėliau padėjo konsultuodami." Ačiū, taip sakant, už padėką, bet iš jos neseka, kad tie "atmintini seminariniai darbai" buvo inkorporuoti į knygos tekstą ir čia mes turime ne konsultantų, o bendraautorių sąrašą (beje, šito bulvarinio skaitalo bendraautoriumi aš ir nenorėčiau būti).

Antrajam anonimui, deja, negaliu paaiškinti, kaip čia man, sulaukus 16 metų, taip ir nepraėjo nepakantumas korupcijai ir įžūlumui. Gal todėl, kad 16-os aš sulaukiau Sąjūdžio laikais?

2010-04-19 16:34:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

tiesa pasakius, kuris is musu " nepadejome' parasyti kokiam profesoriui knygos. as bent jau padejau, galbut tik ne savo noru, o kaip vienokio ar kitokio kurso darba...

2010-04-19 23:26:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Tomai, o niekada nebandėte išdėstyti savo nuomonės nedergdamas ant oponento? Rašinėti apie neįtikusio kolegos "antsvorį ir riebalinį sluoksnį", jo darbus vadinti "bulvariniu skaitalu" - žema. Svarbu ne tik tai, ką rašote, bet ir KAIP rašote. Ir nesiguoskite tuo, kad ši jūsų būdo savybė yra "nepakantumas korupcijai ir įžūlumui". Tai paprasčiausias išsiauklėjimo ir kultūros stygius, kitaip tariant - chamizmas.

Pabandykite kritiškai įvertinti savo elgesį ir charakterį. Gal vertėtų palankyti kokius pykčio valdymo kursus? Jeigu jums pavyktų,
gal ir kolegų istorikų būtumėt labiau gerbiamas, kuo dabar tikrai negalite pasigirti.

2010-04-20 16:07:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Atsiprašau už nuorodą, tačiau Pipedija irgi mini T.B. :) http://pipedija.laikas.lt/index.php/Tomas_Baranauskas
Anonimas rašęs 2010.04.20 16:07:00 - visiškai teisus, T. Baranauskas tuoj pradės atitikti tolerasto apibrežimą.

2010-04-20 19:00:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Gerb. Baranauskai.Tiek jūsų tiek gerb Bumblausko dalyvavimas Lietuvos istorijos baruose yra vertingas visuomenei. Siūlau jums pasitelkti gebėjimą atleisti ir ramiai ,produktyviai dirbkite.O jei gerb. Bumblauskas geba elgtis nesąžiningai visuomenės atžvilgiu - patikėkit - tai kelias į autoriteto griovimą. Žmonės eina ne paskui pinigus - žmonės eina paskui idėjas. Pagarbiai, Gintautas.

2010-04-22 07:47:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Tomai

Galbūt prof. A.Bumblausko mokslinė reputacija ir yra abejotinai, galbūt jis ir pažeidė citavimo taisykles ar etiką. Tačiau kodėl jūs domitės tik juo vienu, kodėl nekalbat apie sistemines ist. mokslo bėdas. Tarkime jūs teisus, tai kaip tokio lygio veikėjas gali būti profesorius ir autoritetas? Juk aplinkiniai neakli....
Galbūt aš klystu, bet jūsų diskusija tai tėra asmeninis konfliktas. Nors tai nebūtinai blogai.
šiap sėkmės jums ir nesileiskite stumdomas (nors tikiu jog ir nesileidžiate).

2010-04-26 17:14:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Tikrai nesidomiu vienu Bumblausku. Tai, kad čia paskutiniu metu pasitaikė apie jį daugiau parašyti, tai tik susiklosčiusių aplinkybių ir aktualijų dėka. Apskritai jokio asmeninio konflikto su Bumblausku kaip tik niekada ir nebuvo. Bet taip jau atsitinka, kad gyvenime nuolat susiduriu su tam tikrais Bumblausko veiklos "perliukais", dėl kurių man kaip istorikui ar piliečiui būna sunku patylėti.

2010-04-26 18:13:00  

Anonymous Simux rašė...

nu as cia nelabai suprantu, ar jau tikrai prof A. Bumblauskas eme ir nurase nuo studentu? o kodel tada apie tai neraso jo studentai, kaip supratau, jie nuo 1997m. rase Bumblauskui, o sis atseit nurasinejo... Ar as kayko nesuprantu jeigu kas paaiskuntu placiau buciau dekingas

2010-04-27 17:02:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

NU as cia nelabai suprantu ar jau tikrai prof. A. Bumblauskas eme ir nurasinejo nuo studentu? ir kur tie studentai, nuo kuriu jis atseit nurasinejo? noreciau kazkaip daugiau info

2010-04-27 17:04:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Galiu ir aš pridėti, kad Bumblauskas gulėjo girtas pas mano pusbrolio žmoną, buvusią ist fako prodekanę - ir tai yra tiesa galiu surast liudininku, (ne šventieji daro puodus) bet net tai yra svarbiausia - o tai kad vis tik išėjo jo knyga apie Lietuvos istoriją. Jei kas čia įsižeidęs, tegu pats parašo tokia knygą, paskui kritikuoja ir jieško teisybės. Laikas viską sustato į savo vietas...Taigi rekomenduoju ne ieškot teisybes bet veikti pačiam...kad įeitum į istoriją...

2010-04-28 18:29:00  

Anonymous moksleive rašė...

Už Jus, Gerb.Tomai. Jūs esate Lietuvos patriotas, Jūs mylite tėvynę. Tai akivaizdu iš Jūsų straipsnių, knygų, pasisakymų. Ginkite mūsų istoriją nuo lenkų šlėktų.. Ačiū Jums. Labai labai.

2010-07-08 01:23:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Na dėl antrojo "plagiato" tai galima ir pasiginčyti: pagal istoriniuose šaltiniuose esančią įvykių chronologiją nubraižyti judėjimo maršrutai - grynai techninis darbas, turėdamas tuos pačius metraščius, tą pačią istorinę medžiagą bet kuris istorikas bus priverstas nubraižyti lygiai tą patį maršrutą, na nebent jis per žioplumą ką nors praleis ar sufantazuos kokius nebūtus mūšius (gal tada ir galvosūkių sprendėjai - plagiatoriai?)

2010-10-27 14:39:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Apie kokią "įvykių chronologiją" ir "judėjimo maršrutus" kalbate? Nieko tokio mano pateiktoje medžiagoje nėra.

2010-10-27 23:20:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos