Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2012-02-29

Europos istorijos studijos

Šiemet - pirmieji mokslo metai, kai Lietuvos edukologijos universitete vykdoma Europos istorijos studijų programa. Kadangi kažkiek prisidėjau prie šios programos kūrimo, dabar esu užsiėmęs jos praktiniu įgyvendinimu: šios programos pirmakursiams dėstau Vidurio ir Rytų Europos viduramžių istoriją (kolega Darius Alekna tuo pačiu metu dėsto Vakarų Europos viduramžių istoriją, bet jam lengviau, nes šis kursas pas mus buvo dėstomas ir anksčiau Istorijos studijų programą studijuojantiems studentams).

Europos istorijos programa išskirtinė keliais atžvilgiais. Visų pirma, skirtingai nei daugelis kitų Edukologijos universiteto programų, ji neapima pedagoginių studijų (norintys jas gali pasirinkti papildomai), todėl yra kiek trumpesnė (bakalauro kvalifikacija suteikiama per 3,5 metų). Antra, ši programa suteikia galimybę plačiau nei kitur Lietuvoje susipažinti su Europos istorija. Nagrinėjami trys Europos regionai - išsamūs Vakarų, Vidurio ir Rytų, Šiaurės Europos istorijos kursai, be to, atskirai (trumpiau nei Istorijos programoje) - Lietuvos istorija.


žymės: , , ,

12 Komentarai (-ų):

Anonymous Anonimiškas rašė...

Gal parekomenduotumėte kokios literatūros dėstoma tema? Viskas įdomu, kas su Europos istorija susiję.

2012-02-29 22:59:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Na, išsamios bibliografijos sudarymas būtų atskiras darbas. Tarkim, mano dėstomas kursas prasideda nuo Bizantijos (Rytų Romos) imperijos, kuri yra pirmoji ir kurį laiką vienintelė šio regiono valstybė viduramžiais, tai apie ją lietuviškai yra verstinė knyga A. Čekalova, M. Poliakovskaja. Bizantija. Vilnius, 2003, 280 p. Paskui - Bizantijos imperiją puldinėję slavai, jų valstybės - Bulgarija, Didžioji Moravija, Kijevo Rusia, Čekija, Lenkija...

2012-03-01 00:00:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Turiu klausimą dėl stojimo:
Čia rašoma, kad reikia geografijos metinio pažymio, o internete, stojamųjų balų skaičiuoklėje, geografija ir jos metinis pažymys nepažymėti. Tai kaip yra iš tikro?

2012-03-01 21:03:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Beje, šiuo atveju, kalbu konkrečiai ne apie Europos istorijos, o tiesiog istorijos studijas.

2012-03-01 21:17:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Geografijos metinis pažymys reikalingas, taip rašoma ir LEU IF tinklalapyje skelbiamuose kriterijuose geriausiųjų eilei sudaryti, žr. http://www.vpu.lt/if/Page.aspx?pageID=1287 (atidaryti doc failą).

2012-03-01 22:17:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Dėkui!

2012-03-02 22:20:00  

Anonymous incognito rašė...

Bandau įsivaizduoti kaip atrodytų toks visos Europos istoriją išmamanantis superspecialistas. Nepavyksta... Nežinau nei vieno Lietuvos istoriko kuris būtų žinomas ir pripažintas tokiomis mega apimties darbais. Beje būtų įdomu sužinoti tų vakarų, šiaurės, vidurio, rytų Europos dalių ribas pagal šia programą. Iš kokio atskaitos taško išeinama, ar iš dabarties pozicijų?

2012-03-07 11:38:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Šiaurės Europa - tai Skandinavijos šalys (įskaitant Daniją ir Islandiją), Vidurio ir Rytų - viskas, kas į Rytus ir pietryčius nuo Vokietijos, Austrijos ir Italijos (vokiečiai turi savo Vidurio Europos sampratą, į kurią įtraukia ir save, bet į mano kursą Vokietija ir Austrija neįtraukta - Vidurio Europa maždaug atitinka Jogailaičių valdytų valstybių grupę).

2012-03-08 20:17:00  

Anonymous incognito rašė...

Ačiū.

2012-03-09 14:00:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Geriau prisidėtumėt prie istorijos vadovėlių parašymo mokykloms,ypač tautinių mažumų.Siaubas,kokia košė jų galvose,prikimštose baltarusiškų ir lenkiškų klastočių.Kelių dešimčių profesionalių istorikų paruošimas neduoda jokios naudos šiuo klausimu.Nei jie dirba platų aiškinamąjį darbą,nei duoda viešą atsaką šmeižikams ir istorijos klastotojams.

2012-03-10 02:04:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Planuoju studijuoti LEU istorijos fakultete, tik neapsisprendžiu kokias studijas, ar Taikomają istoriją, ar Europos istoriją.Kokios studijos, jusų nuomuone, būtų perspektyvesnės įsidarbinimo atžvilgiu?

2012-06-06 15:24:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Mokykloje mums aiškino, kad motyvacijos testo reikia stojant į bet kokį fakultetą LEU. Tačiau prie istorijos studijų rašoma, kad motyvacijos patikrinimo nėra. Gal galite pasakyti, kaip yra iš tikrųjų.

2013-08-14 20:59:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos