Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2009-09-10

Visuomenė pasisakė prieš Kauno pilies rekonstrukcijos projektą

Šiandien Kauno miesto savivaldybė paskelbė savo pačios prieš tris dienas suskaičiuotus kauniečių apklausos rezultatus (apklausa vyko rugpjūčio 26 - rugsėjo 4 d.).

Kaip sakoma Kauno miesto tarybos sekretoriato pranešime, "Savivaldybė sulaukė 575 atsiliepimų, įmestų į specialią pašto dėžutę savivaldybės pastate Laisvės al. 96. Iš jų 179 pritarė Kęstučio Mikšio projektui, 392 jam nepritarė, o 4 asmenų pozicija buvo neaiški. Taip pat gauta 10 laiškų elektroniniu paštu, juose išsakytas nepritarimas dabartiniam projektui".

Nepaisant to, Tarybos sekretoriatas tame pačiame pranešime teigia, jog "projektui jau pritarė visos paveldo išsaugojimu besirūpinančios įstaigos" ir "atkuriant pilį bus siekiama išsaugoti kuo daugiau išlikusių autentiškų detalių, įvertinant tai, kad nėra patikimų duomenų, kaip pilis iš tiesų atrodė", taigi, leidžiama suprasti, kad, nepaisant apklausos rezultatų, toliau bus ignoruojama visuomenės nuomonė bei pažeidžiamas Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymo reikalavimas, kad kultūros paveldo objekto atkūrimui turi pritarti visuomenė.

Neigiama visuomenės reakcija į Kauno pilies sudarkymo planus jau buvo pareikšta įvairiais būdais ir anksčiau. Rugpjūčio 18 d. Kauno merui Andriui Kupčinskui įteikta 1421 piliečių parašų prieš K. Mikšio projektą (vėliau pasirašiusių skaičius išaugo iki daugiau kaip 2000). Rugpjūčio 27 d. šimtai žmonių dalyvavo protesto akcijoje prieš Kauno pilies perstatymą pagal šį projektą, apjuosdami pilį gyva grandine.

Pastarąjį mėnesį portale apklausa.lt dėl K. Mikšio Kauno pilies rekonstrukcijos projekto savo nuomonę pareiškė 638 interneto vartotojai, iš jų 83% (535) - prieš šį projektą.

Socialiniame tinkle "Facebook" susikūrė grupė "Mes už istorinę Kauno pilį!", šiuo metu vienijanti jau 149 narius, pasisakančius prieš Kauno pilies sudarkymą. Prie šios grupės galite prisijungti ir jūs. Pasityčiojimas iš mūsų istorijos ir įstatymų turi būti sustabdytas.

žymės: ,

4 Komentarai (-ų):

Anonymous Anonimiškas rašė...

Kauno pilies dabartinė padėtis apgailėtina: iškasinėta, apsilaupiusi, griūvančiais stogeliais, pridergta (kaip išvietė)... Istorinės medžiagos atkūrimui neturime. Mikšio projektas tik istorinio filmo dekoracijos. Tačiau jeigu dabar bent jį įgyvendinsime, tai gal ir turėsime ką parodyti savo vaikams. Vėliau po kokių 30-50 metų Lietuvai ekonomiškai sustiprėjus, galėsime nuimti tas dekoracijas ir imtis rimtesnių atkūrimo darbų.

2009-09-12 08:02:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Mikšio projektas net filmui netiktų. Sutvarkyti aplinką galima ir be jo, todėl geriau tuo tarpu tvarkyti aplinką, tyrinėti, vykdyti pilyje kokią nors veiklą, o ne kažką statyti pagal tokį projektą.

2009-09-13 18:44:00  

Anonymous Danute Ulvydiene rašė...

Kodel siulote saavo vaikams ar vaikaiciams melaginga istorija? Ar nepasisotinote sovietmecio melu, dvilypumu ir demagogija? Kauno pilies istorijos neklastojo okupantai, tai Jus savo rankomis ir protu norite suklastoti! Ar patrauklus Kauno senamiestis bus sudarkius ji taip, kaip dabar yra sudarkyta Laisves aleja? Ar darkydami senamiescio ansambli norite issaugoti Kauno piliaviete? Geriau nieko piliai nedaryti, nei taip atkurti ir isisavinti pinigus. Kur buvo paveldosaugininkai ir specialistai kai state auksini tualeta? Kodel iki siol netvarkoma aplinka apie Kauno piliaviete ir si senamiescio dalis?

2009-09-29 11:24:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Anonimui

Ar Jūs ir savo namą taip statytumėt: pirma bet kaip, o vėliau vaikai perstatys, kai užaugs? Nejaugi Jums ne gėda dėstyti tokią demagogiją?

Teiginys, kad trūksta duomenų taiop pat melagingas. Mikšys savo galimybių studijoje dėsto, kad šio pilies kampo siluetas jam aiškus. T. y. sienų storis ir aukštis, stogo siluetas ir aukštis, jam yra aiškūs. Kokiame aukštyje turi būti šaulių galerijos grindys, jam rodo vedančių į šaulių galerija durų slenkstis. Medžiagos irgi aiškios - plytos, akmenys. Grindys ir laiptai - mediniai. Stogas - čerpių. Tai kas gi neaišku? Šaudymo angos? Jeigu jos jam neaiškios, tai galima daryti pagal analogijas arba pasiklausti Žybarto Simonaičio.

Kultūros paveldas priklauso Tautai, o valdininkai privalo tarnauti visuomenei. Valdininkai privalo bendradarbiauti su visuomene, privalo deramai atsižvelgti į visuomenės nuomonę. Deja, mikaičiai, miliukščiai, vaškelienės, grigaitienės su mūsų kultūros paveldu elgiasi, kaip su savo nuosavybe.

Jie negerbia nei įstatymų, nei žmonių, nei valstybės. Pagarbos įstatymams, korupcijos požiūriu Lietuva, deja, yra vienoje gretoje su Afrikos ir Lotynų Amerikos bananų respublikomis.

Bendravimas su visuomene, deja, yra pakeistas demagogija ir atsirašinėjimais.

2010-09-05 22:17:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos