Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2010-02-19

Alfredas Bumblauskas – Ukrainos atradėjas!

Tai buvo 1998-aisiais. Po ilgų ir varginančių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ribų paieškų, užtrukusių 10 metų, Lietuvos televizijos žvaigždė Alfredas Bumblauskas atrado nežinomą žemę – Ukrainą, kuri, kaip atsivėrė apstulbusio atradėjo protui ir akims, net Lietuvai kadaise yra priklausiusi. Atradėjas pavadino šį kraštą „Užmirštąja Lietuva“. Visa tai įvyko praėjus 506 metams po didžiojo Kolumbo Amerikos atradimo. Iškilusis lietuvis įrodė pasauliui ir ypač Lietuvai, kad ir šiais laikais įmanomi tokie stebėtini atradimai! Tik, deja, ne visi pripažįsta atradėjo teisę duoti nežinomai žemei pavadinimą. Atsiranda net tokių, kurie buvusias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemes ima ir pavadina Didžiąja, o ne Užmirštąja Lietuva. Tikra netvarka!

Aš ne juokauju, o tik perpasakoju paties Ukrainos Atradėjo straipsnį – įvadą ukrainiečių istorikų paties A. Bumblausko prašymu parašytai knygai „Ukraina: Lietuvos epocha, 1320–1569“, kurios lietuviškąją versiją neseniai išleido Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas. Kad būtų tiksliau, pateiksiu šias mintis ir autentiškais lietuviškojo Kolumbo žodžiais: „Juk tarpukariu net dėl Takų ir Vilniaus galėjome verkti tik iš tolo, nes net ir šie buvo tapę Lenkijos dalimi. Vėliau mintis galėjo nuklysti iki Krėvos, Lydos, tačiau Ukraina ir tada liko toli už šios atminties ribų. Todėl LDK paveldo paieškas jau šiais laikais ir buvome pavadinę „Užmirštosios Lietuvos“ paieškomis. Šį darbą su LTV laidomis pradėjome dar 1988 m. (Krėva, Nesvyžius, Gardinas, Naugardukas), šiek tiek vėliau jau „Būtovės slėpiniuose“ atsirado Palenkė (Supraslė, Tykocinas, Biala, Kodenis). Taip 1998–1999 m. atrasta Ukraina ir sukurtas 12-os TV laidų ciklas apie LDK pėdsakus joje (Luckas, Kremenecis, Podolės Kamenecas, Olyka, Oleska ir kt.) (...). LDK paveldo keliais šiandien jau sudaromi turistiniai maršrutai, vyksta naujų albumų leidyba ir kt., tačiau tarsi pradedama perlenkti lazdą – Ukrainoje matant ne „Užmirštąją Lietuvą“, o „Didžiąją Lietuvą“.“

Čia reikėtų kai ką paaiškinti. Kapitalinį kelių tomų albumą pavadinimu „Didžioji Lietuva“ pradėjo leisti signatarė Birutė Valionytė, matyt, neatsiklaususi A. Bumblausko leidimo. Leidinyje skelbiamos autorės padarytos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės architektūrinio paveldo Baltarusijoje ir Ukrainoje nuotraukos. Dalykinė leidinio apimtis yra nesulyginama su A. Bumblausko televiziniais pasivažinėjimais. Kartu B. Valionytė įsivaizdavo, kad važinėjo tiesiog po buvusią Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritoriją, o ne A. Bumblausko kelionių takais. Ji nesistengė surasti Ukrainos ir Baltarusijos žemėje giliai įspaustų Ukrainos atradėjo pėdsakų. Ir, žinoma, drįso joms sutekti kitą pavadinimą, tiksliau, kitą epitetą – „Didžioji“ vietoj A. Bumblausko „Užmirštosios“.

Žinia, mūsų TV šoumenas yra ne iš kelmo spirtas – jis dar garsėja ir kaip didis teoretikas. Todėl nesunkiai sukritikavo neteisingą B. Valionytės pasirinkimą. Jis netgi išsiaiškino, jog „Ukrainoje yra regionų, kurie niekada nepriklausė Lietuvai“ (nuostabu – dar vienas Atradimas!). Be to, Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje gyveno ne vien lietuviai, „taigi užmirštosios LDK istorijos puslapiuose atsiskleidžiančios daugiatautės valstybės paveldo vienareikšmiškai negali savintis nė viena LDK „palikuonė“, kita vertus, nemažiau neteisinga būtų ir jį pamiršti“. Po šių naujų Atradimų ir pamokymų pliūpsnio Atadėjas perėjo prie svarbiausio: „Tačiau dar svarbesnis yra kitas klausimas, ar „Didžiosios Lietuvos“ idėja ugdo lietuvių pasitikėjimą ne tik praeitimi, bet ir dabartimi? Juk labai dažnai yra girdimas šūksnis ir klausimas: kaip iš tokių didelių tapome tokiais mažais? Ši neviltis egoistiška, nes senojoje Lietuvoje tokie lietuviai mato tik save“.

Štai tokių išvadų šoumenas-teoretikas priskaldė iš vieno Lietuvos epiteto – „Didžioji“. Baisu net pagalvoti, kokie atradimai mūsų lauktų, jeigu autorius imtų skaityti daugiau. Įdomu, kad ne tik save Ukrainoje matantis A. Bumblauskas išvadą, jog senosios Lietuvos pavadinimas Didžiąją reiškia egoizmą ir tik savęs matymą, daro gretindamas jį su teisinga pavadinimo versija – Užmirštoji Lietuva. Tūlas ne toks didelis teoretikas pagalvotų, kad esminis žodis šiuose įvardijimuose yra Lietuva, o „užmirštoji“ ar „didžioji“ – tik nieko iš esmės nekeičiantys epitetai. Labai norintys pabrėžti, kad senojoje Lietuvos valstybėje gyveno ne tik lietuviai, galėtų ją vadinti kokiais nors XIX amžiaus rusų istoriografijos termino „Litovsko-russkoje gosudarstvo“ vediniais. Bet ne! Epitetas „Užmirštoji“, pasirodo, kažkokiu būdu atiduoda duoklę baltarusiams ir ukrainiečiams.

Tai, ką čia citavau, yra iš „Pratarmės lietuviškajam leidimui“. Ačiū Dievui, kad ukrainietiškosios knygos versijos skaitytojai šio įvado nemato. Padėkokim Dievui ar likimui ir už tai, kad ukrainiečiai nematė ir mūsų Kolumbo 1999-aisiais sukurptų „Būtovės slėpinių“ laidų apie ką tik „atrastą“ Ukrainą. Šiose laidose skambėjo tokios genialios mintys, kaipo: lietuviams reikėtų atsiprašyti Rusijos prezidento už tai, kad užgrobė Ukrainą ir leido susikurti joje atskirai nuo rusų ukrainiečių tautai!

Be galo sukrėsta šių A. Bumblausko ir Edvardo Gudavičiaus dueto „įžvalgų“ Lietuvos ukrainistų asociacijos pirmininkė Nadija Neporožnia paskutinius savo gyvenimo metus praleido desperatiškai kovodama su šiais akibrokštais. „Lietuviški žaidimai su Ukrainos istorija“ – taip vadinosi vienas iš jos straipsnių, kuriuo ukrainiečių spaudai ji bandė pristatyti tai, kas vyksta Lietuvos televizijos eteryje. Rašė apie tai ir Lietuvos spaudoje, bet buvo piktai užsipulta ir suniekinta minėtojo dueto. E. Gudavičius ją net įtraukė į savo sudarytą „asmenų, su kuriais nediskutuojama“ sąrašą. Tuo metu man teko protarpiais pabendrauti su N. Neporožnia, mačiau, kokį sukrėtimą ji patyrė, per Lietuvos televiziją klausydama tokių Ukrainos istorijos interpretacijų, kokių net ne kiekvieno didžiarusiškojo imperialisto pasisakymuose išgirsi.

2004 m. N. Neporožnia mirė, tad bumblauskiškoms Ukrainos istorijos interpretacijoms kliūčių neliko. Galima drąsiai skelbtis Ukrainos atradėju! Turbūt dar ne to išgirsime. Patogiai įsitaisykime ir laukime...

žymės: , , ,

22 Komentarai (-ų):

Anonymous Anonimiškas rašė...

Ačiū, puikus ir šmaikštus straipsnis! :)

2010-02-20 11:00:00  

Anonymous J. rašė...

Jėga, man irgi jau įgriso ponas Bumblauskas su savo išvedžiojimais nei į tvorą nei į mietą.

2010-02-20 14:29:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

:))
Vienintelis klausimas, kuris kyla perskaičius šį straipsnį - "tai kuo gi jus, Tomai, profesorius užgavo? iš kur tokie jausmai?"
O jei rimtai - pirmą kart išgirdau apie jus, ir, pasakysiu, įspūdis nekoks. Itin nesolidžiai nuskambėjo.

2010-02-21 19:29:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Anonime, viskas paaiškinta tekste, jokių slaptų motyvų neturiu. Jeigu tokie Bumblausko tekstai, kaip cituotasis, jums daro gerą įspūdį, tai skanaus, - dėl skonio nesiginčijama.

2010-02-21 19:57:00  

Anonymous incognito rašė...

Pats prasčiausias jūsų, Tomai, straipsnis. Liejasi neapykanta A. Bumblauskui ir E. Gudavičiui. Svarbiausia iš straipsnio neaišku iš kur tas pyktis. Iš pateiktų citatų nematau nieko tokio už ką A. Bumblauską būtų galima kritikuoti. Jūs turbūt nesupratote perkeltinės atradimo prasmės. Nėra Gudavičiaus ir Neporožnios citatų, tad išvis negalima suprasti kas čia klysta, kas čia teisus.

2010-02-24 09:02:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

> Jūs turbūt nesupratote perkeltinės atradimo prasmės.

Labai gerai suprantu, kad minimas asmuo kiekviena proga viską perkelia į tai, kad save sureikšmintų. Nors diletantizmas dažnai tiesiog stulbinantis:

"Подібного ще ніхто з учених не робив. В Україні у мене є знайомий, який уже 30 років вивчає історію Луцька. Але лише від мене він уперше дізнався, що замок у його місті з’явився за часів литовського князя Вітовта, — розповів професор Вільнюського університету, співавтор книжки Альфредас Бумблаускас"
http://www.day.kiev.ua/290619?idsource=263701&mainlang=ukr

2010-02-24 14:15:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Pavydas, Baranauskai-pseudoistorike, bamba griauzia. O tavo minima Valiopnyte savo knygas pradejo leisti tik dabar; O pries visus savo "atradimus" ne pas ka kita, o pas prof. Bumblauska vaiksciojo !!!!!!!
Atrodo, kad tau vis dar nesibaigia paranoja Bumblauskui ir Gudaviciui... Darba dirb, o ne kaip suo vis ant kiekvienos naujienos lok. Nors yra sakoma "Suo loja, o karavanas eina"...

2010-02-24 14:37:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Anonime, jeigu jums nuo to lengviau, manykite, kad aš labai pavydžiu tam diletantui... Ne ir iš kur gi Valionytė dar galėjo sužinoti apie Ukrainą, jei ne iš jos Atradėjo? Net nebesistebiu...

2010-02-24 15:17:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Diletantas esi tu. Varai ant Bumblausko, o pats zemelapi is jo sintezes savo knygiuksten įsidedi. Ir dar dristi ji izeidineti?! Grazu! Tikiuosi sio komentaro neistrinsi... Darba dirbk, o ne juokink zmones

2010-02-24 19:33:00  

Anonymous incognito rašė...

Dabar jau aiškiau. Nes iš jūsų straipsnio susidarė įspūdis, kad rašote apie Bumblausko kurtas TV laidas, kuris jis atranda Ukrainą. Todėl ir minėjau atradimą perkeltine prasme, nes jei ilgai apie kažką nekalbama, nerašome tai galime iš naujo atrasti pradėję kalbėti, rašyti. Kaip matau kalba vyksta apie knygą, tokiu atveju knygos pavadinimas netikslus, nes nevisos dabartinės Ukrainos žemės, esant LDK sudėtyje buvo suvokiamos kaip "ukrainos". Bet nematau Neporožnios ir Gudavičiaus citatų tad vis negaliu įvertinti kame čia problema.

2010-02-25 09:51:00  

Anonymous incognito rašė...

"Відомо, що на той час Україна була могутньою державою" - čia išties nesąmonė. Jei iš tiesų čia Bumblausko žodžiai, tai pykti ant šių žodžių autoriaus galima. Bet tada klausimas, kodėl iš karto nepaminėjote šios citatos? Būtų iš karto viskas aišku.

2010-02-25 10:02:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Anonime, nežinau dėl kokių priežasčių elgiesi kaip Bumblausko klapčiukas, ir dar su tokia aistra, bet ar mama tau nesakė, kad meluoti - negražu? Net anonimiškai (ypač anonimiškai!). Jokiose "knygiūkštėse" jokių Bumblausko "žemėlapiūkščių" aš neįsidėjau. O štai Bumblauskas savo "knygiūkštėje" - toje su spalvotais paveikslėliais - gausiai publikuoja vogtus tekstus, kuriuos jis pasisavino iš studentų jam rašytų darbų. Beje, žodis žodin, nieko nepakeisdamas ir niekaip tikrosios autorystės nenurodydamas.

2010-02-25 13:21:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Faktai "apie mela". Palyginkite:
Veliuona lietuvių kare su kryžiuočiais / Tomas Baranauskas, Juozas Dingelis, Vilnius, 2007,p.3(http://www.lpd.lt/veliuona.pdf)
A. Bumblausko sintezes, p. 165.
O siaip paraistorike, seniai tave reikejo uz zmogaus smeizima i teisma paduoti. Jei rasai kritika, tai rasyk garbingai, be "TV šoumenas", "šoumenas-teoretikas" ir t.t. Nes su tokiom publikacijom pats toks esi. Disertacija nors apsigink, o po to aiskint istorijos tiesas. Nes taip ir liksi pedagoginio ir instituto techniniu darbuotoju su parazitinemis rasliavomis...

2010-02-25 17:25:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Čia yra "tas pats" žemėlapis nebent tik tuo atveju, jeigu Bumblausko "atradimų" sąrašan pakliuvo ir LDK bei dabartinių valstybių sienos. O šiaip jau žemėlapį knygelei apie Veliuoną ėmiau iš Vikipedijos ( http://lt.wikipedia.org/wiki/Vaizdas:VytautoLDK.png), šiek tiek paredagavęs pagal savo poreikius. Nesinervuok, anonime. Ir nepersistenk, o pasiklausk pirma Bumblausko, ar jis nori garsiai tarti žodį "plagiatas" ir "teismas", kalbėdamas apie savo knygą, kuri yra tikra plagiato antologija.

2010-02-25 20:31:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Oi koks karštas anonimas pasitaikė. Taip skausmingai ir su asmeninio pobūdžio įžeidinėjimais reaguoja į šaunų, satyrinį su jumoru parašytą straipsniuką. O profesorių piariniu istoriku vadina ne tik Tomas Baranauskas. Ir tikrai ne Tomas pirmas tokį pavadinimą sugalvojo. Kaip ten bebūtų, į satyrą ir jumorą reiktų atsakyti lygiai taip pat kandžiai, bet be įžeidinėjimų apie disertacijas.
R.D.

2010-03-01 19:51:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

nu as kiek zinau, tai Ukraina yra kilusi is tu zemiu Lietuvisko pavadinimo Galicija vertimo i okupanto ruskio kalba

2010-03-11 01:38:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Вардан тос Лєтувос...

2010-03-17 19:43:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Galiu pasakyt, kad Jūs Tomai negerbiat net savęs. Save gerbiantis ISTORIKAS neleistų taip žemai pulti. Runkelių kraštas.

2010-03-26 09:41:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Jeigu kaltinti A.Bumblauską už jo gebėjimą susistemintai ir suprantamai pateikti Lietuvos istoriją, tai galima ir Z.Kiaupą už Kauno istoriją (iš esmės tai tik savivaldos raštų vertimo į dabartinę lietuvišką kalbą kratinys)

2010-04-12 19:57:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Paprastam, kasdieniniam naudojimui Bumblausko istorija yra pati geriausia ir kitų istorikų rašliavos toli gražu neprilygsta.

2010-04-30 20:21:00  

Anonymous Juras rašė...

...vis dėl to kasdieniniam vartojimui geriau Grigiškių fabriko produkcija, nors tiktų ir Bumblausko, bet jinai kietoka. Nebent reikia priprasti.

2010-05-09 01:38:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Tas dumblauskas istorine prostitute ir tiek... Pastoviai iskreipia faktus! Ne veltui Napoleonas kazkada sake, kad "Istorija - tai pasaka, o tos pasakos autorius - zmogus, kuris ja uzrase".

2011-06-25 22:47:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos