Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2010-01-03

Panieka vėliavai - panieka valstybei

Kažkam Lietuvoje periodiškai iškyla poreikis pasityčioti iš Lietuvos vėliavos. Beveik prieš metus apie vieną tokį atvejį rašiau straipsnį "Vargšai ir vėliava". Neseniai apsireiškė dar vienas vargeta - Vilniaus universiteto docentas Paulius Subačius, kuris dar kartą su pasimėgavimu viešai išsityčiojo iš Lietuvos vėliavos, pareikšdamas, kad Lietuvos bėdos su įvaizdžiu prasidėjo nuo afrikietiškos vėliavos. Jo gerbėjas Viktoras Bachmetjevas "Facebook'e" neseniai net sukūrė tokių vargetų grupę, pavadinimu "Pakeiskime Lietuvos vėliavą!" Grupės įkūrėjas skelbia tokius tikslus: "Jei gana, tai gana. Užteks toks nemokšiškai pagamintos trispalvės, kuria netiki nei vienas lietuvis".

Vėliava yra tiesiog simbolis. Jis simbolizuoja Lietuvą. Ji tiesiog yra - jos nebereikia pagrindinėti arba neigti visokiais išvedžiojimais. Tą vėliavą mes paveldėjome iš protėvių, ir tai viskas, ką mums reikia žinoti, kad ją gerbtume. Dėl simbolių susitariama. Ar tai padaryta prieš 600 metų, ar prieš 100 - koks šiandien skirtumas? Jeigu tradicija siekia tik beveik 100 metų, tai ar tai pagrindas ją niekinti? Su šiomis mintimis toje pačioje "Facebook" sistemoje sukūriau grupę "Mūsų vėliava". Parodykime ponams Bachmetjevui ir Subačiui, kuo labiau tiki lietuviai!

Ne, gerbiamieji. Panieka vėliavai yra panieka valstybei išgrynintu pavidalu. Jei kas keikia Lietuvą dėl to, kad gauna per mažą atlyginimą, neteko darbo ar buvo aprėktas viršininko, pasipiktino neteisingu įstatymu ar korumpuoto valdininko sprendimu, tai dar galima įvairiai interpretuoti: gal jis nekenčia ne Lietuvos, o tų konkrečių negerovių, kurių ir kitose šalyse - vienur daugiau, kitur mažiau - pasitaiko. Tuo tarpu neapykanta šalies vėliavai yra išgryninta neapykanta būtent tos šalies idėjai. Jeigu kokie nors arabai degina JAV arba Izraelio vėliavą, tai niekam nekyla abejonių, kokiu tikslu jie tai daro.

O gal pas mus kitaip, gal visokie subačiai ir bachmetjevai vardan kažkokio vėliavos "moksliškumo" taip stengiasi? Apsaugok, Viešpatie, nuo tokių "mokslininkų", kurių mokslingumo lygis nusirito iki mano prieš pora metų komentuotos varganos žurnalistės straipsnelio. Degraduoja Vilniaus universitetas visokių subačių asmenyje, o gaila...

žymės: ,

22 Komentarai (-ų):

Anonymous Anonimiškas rašė...

Kartais tas ponas Subacius nebus Sarmatijos judejimo salininkas? nes pastarieji megsta pasimosuoti raiteliu raudonam fone. Suprask, kad rytoj is vis uzsigeis ir zvaigzdes raudonam fone... Sekmes facebook'e renkant gerbeju.

2010-01-03 20:38:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

nesuprantu Tamstos pykcio (nera kompiuteryje lietuvisku raidziu, tad atleiskite). Jei musu veliava 500 metu buvo vytis purpuriniame fone, tai kodel mes turime jos atsisakyti? Si trispalve, sovietine trispalve (beje, net ilgesni laiko tarpa buvusi) ar ne panasu?

2010-01-03 20:44:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Nereikia supriešinti Lietuvos simbolių. Raudonos vėliavos su Vyčiu niekas neatsisako, ji net turi oficialų statusą - istorinė Lietuvos vėliava.

Sovietinė trispalvė savo spalvų požiūriu nebūtų nieko ypatingo, ir netgi atitiktų Mažosios Lietuvos vėliavos spalvas (tik kita tvarka), jei ne esminis, privalomas visoms sovietinių respublikų vėliavoms, dalykas: dominuojanti raudona spalva. Taisyklingos trispalvės visos juostos yra lygios.

2010-01-03 21:02:00  

Anonymous incognito rašė...

Tiesiog Lietuvoje yra daug propagandos suklaidintų ar neišmanėlių, nesugebančių (ar nenorinčių) pripažinti, kad Lietuvos Didžioji Kunigaikštija ir dabartinė Lietuva yra dvi nesusijusios valstybės. Šis laiks nuo laiko trispalvės dergimas yra ne kas kita, o bandymas pakeisti Lietuvos Respublikos vėliavą.

2010-01-04 10:20:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Viskas yra glaudžiai susiję, ir LDK simboliką mes gerbiame bei naudojame.

2010-01-04 13:02:00  

Anonymous incognito rašė...

Nebent tik tiek kiek Prancūzija susijusi su Frankų valstybe arba kiek susijusi Rusija su Kijevo Rusia.

2010-01-04 13:32:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Prancūzija ir Vokietija yra beveik lygiavertės Frankų valstybės paveldėtojos, nors tiek teritorinio branduolio, tiek kalbos, tiek valstybingumo tradicijos (Šv. Romos imperija) požiūriu Vokietija - kur kas labiau. Tik pavadinimas orientuoja kitaip. Taip pat ir Ukraina yra tikresnė Kijevo Rusios paveldėtoja, nei Rusija, nors pavadinimas vėlgi atiteko šalutinei paveldėtojai. Lietuva gi išlaikė ir politinį branduolį, ir pavadinimą.

2010-01-04 14:18:00  

Anonymous laimonas rašė...

Neturiu nieko pries musu trispalve veliava,ja paliko musu proteviai sukure nepriklausoma Lietuvos valstybe.Bet istorine LDK veliava galetu kabeti mums reiksminguose objektuose pvz: Gedimino bokste,Valdovu Rumuose,ir kituose su valstybe susijuose objektuose

2010-01-04 17:27:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Laimonai, taigi taip ir yra. Istorinė vėliava turi labai konkretų savo teisinį statusą, numatytą Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatyme:

10 straipsnis. Lietuvos valstybės istorinės vėliavos iškėlimo vietos ir progos
1. Lietuvos valstybės istorinė vėliava nuolat iškeliama:
1) virš Lietuvos valdovų rūmų Vilniuje;
2) Trakų pilyje;
3) Karo muziejaus skverelyje, Kaune.
2. Lietuvos valstybės istorinė vėliava taip pat iškeliama:
1) vasario 16 d. – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – prie (ant ar virš) Signatarų namų pastato, esančio Pilies g., Vilniuje;
2) kovo 11 d. – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną – prie Lietuvos Respublikos Seimo rūmų;
3) gegužės 15 d. – Steigiamojo Seimo susirinkimo dieną – prie Lietuvos Respublikos Seimo rūmų;
4) liepos 6 d. – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną – prie Respublikos Prezidento rezidencijos;
5) liepos 15 d. – Žalgirio mūšio dieną – prie Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos;
6) spalio 25 d. – Konstitucijos dieną – prie Lietuvos Respublikos Seimo rūmų, Respublikos Prezidento rezidencijos, Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo.

2010-01-04 17:37:00  

Anonymous incognito rašė...

Lietuvos branduolys yra už Lietuvos ribų. O istorinė vėliava tai kažkoks nesusipratimas, tai istorikai gali nustatyti kas yra istoriška, o ne įstatymu įtvirtinti istoriškumą. Be to taip vadinamoji istorinė vėliava yra netiksli, nes iki 18 amžiaus vartota skyrėsi detalėmis ir audeklo forma.

2010-01-05 12:37:00  

Anonymous vydimantas rašė...

Inkognitas: "Tiesiog Lietuvoje yra daug propagandos suklaidintų ar neišmanėlių, nesugebančių (ar nenorinčių) pripažinti, kad Lietuvos Didžioji Kunigaikštija ir dabartinė Lietuva yra dvi nesusijusios valstybės."
p.Tomas: "... ir LDK simboliką mes gerbiame bei naudojame."
Kaip malonu matyti sutariančius bendraminčius! LDK vėliava, tai ne Lietuvos vėliava, o LDK - tai ne Lietuva. Mes ten nagų nekišam. O, trispalvė - LR vėliava?

2010-01-06 14:53:00  

Anonymous Getautas rašė...

Keičiantis santvarkom šalys dažnai keičia savo vėliavas. Lietuvoje transformacija iš feodalizmo į kapitalizmą buvo užbaigta 1922 metų žemės reforma. Tad vėliava su vyčiu - monarchinės Lietuvos vėliava, o trispalvė - Lietuvos Respublikos vėliava irnereikia bandyti antrąkart įbristi į tą pačią upę.

2010-01-07 00:03:00  

Anonymous praeivis rašė...

Daugiau apie Lietuvos trispaplvės istoriją žiūrėti: www.balsas.lt... Mūsų trispalvė:šis tas ir kai kas daugiau.
(1) ir(2) dalis žiniatinklyje, o vaizdus rasite paspaudus: vaizdai....

2010-01-07 05:45:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Čia kažkokie mužikai ir pusgudžiai-politrukai žiaukčioja apie savo "branduolius"... geriau jau jie tuos "branduolius" sau kasytų, o ne dalintųsi "žinomis" apie juos. Lietuva yra vienintelė LDK tradicijos perėmėja: jos vardas (tiek etnonimas, tiek politonimas) net dešimtmečiui nebuvo nustojęs reikšti etninius lietuvius (tie, kas vienu ar kitu laiku įėjo į minėtojo denotato lauką, nepriklausė jam nei anksčiau, nei vėliau, nei juolab jam priklauso dabar); lietuvių kalba (tame tarpe rašytinė proza ir poezija, leista LDK ribose jau nuo XVIa. pab.) niekad nenustojo reikšti tik ir išskirtinai tik LIETUVIŲ kalbos, o ne kokios nors kitos (tik XVI a. Maskolijoje epizodiškai "lietuvių" "kalba" su panieka buvo pravardžiuojamas gudų-rusinų interdialektas). Trečia - net lenkėjimo proceso metu (ypač jo pradžioje) yra dokumentuota Lietuvos diduomenės keliakalbystė: jie puikiai kalbėjo lietuviškai (rašyti nebuvo galimybių, dėl plačiai moksle nušviestos istoriškai susiklosčiusios figuracijos bei sosio-kultūrinės konfunktūros), tad kalbinis argumentas išvis nepajėgus kaip nors išskirti vienos ar kitos kultūros lemiamą reikšmę LDK. Svarbiausias kriterijus tas, kad jau XVIII a. vid. Lietuvoje lietuviškąjį sąminingumą ir lietuvių valstybės artumo lietuvių etnosui idėją buvo parėmę žemesni nekilmingieji sluoksniai visiškai sąmoningu lygmeniu. To nenutiko nei su viena kita LDK etnine grupe. 1) Žemaičių-Kauno-Telšių bei 2) Vilniaus vyskupystės yra vienintelės tęstinės, šiandien gyvos LDK institucijos, kurios gyvavo visu valstybės egzistavimo laikotarpiu, egzistavo LDK žlugus ir egzistuoja po šiai dienai.

2010-01-07 14:33:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Būtent, nereikia čia tos beieškančių savos tapatybės baltarusių ar didžiarusiškos propagandos. Lietuvos Respublika yra tiesioginis LDK įpėdinis. LDK kūrimosi branduolys buvo lietuviškos žemės ir lietuviškas etnosas, valdanti klasė iki 16 amžiaus pabaigos buvo išskirtinai lietuviška ir lietuviakalbė. O visas šitas pasakas apie "tikrasias Lietuvos ištakas baltarusių žemėse" ar "lietuvių kalbos atsiradimą nuo 19 amžiaus" siūlau skleisti rusiškuose ir baltarusiškuose forumuose.

2010-01-15 10:00:00  

Anonymous Linas Kondratas rašė...

Absurdiškas dalykas, kad norint papeikti Lietuvos vėliavą, sakoma kad ji "afrikietiška", lyg Afrika, afrikietiškumas būtų kažkas blogo ar gėdingo. O man tarkim visai patinka, kad mūsų vėliava panaši į afrikiečių. Galų gale ir mes, ir jie panašiai kentėme kolonizatorių jungą, kovojome už nepriklausomybę ir galiausiai tapome laisva. Panafrikos spalvos(raudona, žalia, geltona) simbolizavo prancūziškosios Vakarų Afrikos tautų kovą už laisvę, kurią vainikavo 1960 -Afrikos metai - kada virš dešimties valstybių tapo nepriklausomomis. J'aime l'Afrique!

2010-01-18 09:05:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Kalbant apie Afriką, tai Etiopijos, kurios spalvos ir yra panafrikietiškų spalvų šaltinis, istorija labai sena, turtinga ir įdomi. Etiopija yra viena iš pirmųjų krikščioniškų valstybių, ko mūsų krikščionis-komjaunolis Subačius gal nežino, o gal jam neįdomu.

2010-01-18 17:41:00  

Anonymous incognito rašė...

Atsakymas anonimui rašiusiam 2010.01.07 , 2010.01.15. Jūs ginčykites ne su manim, o su pačiu Tomu Baranausku, kur buvo tas Lietuvos branduolys, iš kurio kilo pati Lietuva, pasiskaityti galite kad ir čia: http://www.voruta.lt/rubrikos/74/255. Valstybę sukūrė ne kažin kokie abstarktūs lietuviai, o labai konkretūs asmenys. Taip jie buvo ko gero buvo lietuviai žvelgiant iš šių dienų pozicijų, bet savęs lietuviais per se tikrai negalėjo įvardinti, nes lietuviai tuomet turėjo ilgesnį savivardį. Tačiau ar aš tai neigiu? Tęstinės institucijos? Na, tai kur ta Žemaičių vyskupystė dabar konkrečiai ir be išvedžiojimų? Apskritai kaip yra pabodę tie sugebėjimai nustatyti žmogaus tautybę per atstumą...

2010-01-22 10:41:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Lietuvos valstybės vėliavos problemą galėtų skelti į dvi dalis:
1. Karts nuo karto straipsneliai apie negražias vėliavos spalvas (negražių spalvų nebūna, o mūsų yra net šviesoforo spalvų, todėl visas pasaulis žino), Etiopiškumą (tokių spalvų yra buvę vokietijos žemių vėliavų), nusižengimą heraldikos taisyklėms (vokiečių, estų ir daugelio kitų šalių vėliavos turi tų pačių "grynosios" heraldikos problemų) ir į tai rimtai reaguoti neverta. Tai tik tautiečių kalbos, nuomonės kurias reikia gerbti ir tiek.
2. Bet kai valstybės vyrai bando vyčio vėliavą įteisinti kaip valstybinę, o tautinę palikti tik tautine, tai jau rimta. Konstitucijos jie be referendumo nepakeis. Todėl Rimša, Lopata ir kiti paverkšleno ir tiek, pavadino istorine, įstatymu įteisino. Ir kokia ji istorinė, jei ji nauja ikonografijos ir išraiškos požiūriu. Valstybei reikėjo herbo ir jį kaip sutartinį, kompromisinį, istorinių herbų pagrindu sukūrė. Ta "istorinė" vėliava, tėra tik bandymas valstybės herbą perkelti į vėliavą ir turėti herbinę valstybės vėliavą.

2010-02-08 00:31:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Čia dar nieko. O štai, pamenu, Tėvynės Sąjungos pažiba Algis Greitai viename savo TV šou Vasario 16-osios proga lietuviška Trispalve išplovė grindis. Iš susižavėjimo plojant katučių minioms jo gerbėjų...

2010-02-20 11:13:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Apie Lietuvos Vyriausybės internetinį puslapį WWW.LRV.LT.

Gražus internetinis puslapis. Suprantama meilė istorinei Lietuvos vėliavai, bet trispalvė kol kas dar yra konstitucinė Lietuvos TAUTOS ir VALSTYBĖS vėliava. Gal prie skyrelio "Apie vyriausybę" labiau derėtų konstitucinė Lietuvos VALSTYBĖS vėliava, o ne istorinė, o skyreliui "Apie istorinę vyriausybę", jei toks būtų - istorinė vėliava.

2010-03-18 22:42:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Viskas su mūsų trispalve yra gerai! O jos spalvos yra parinktos ne atsitiktinai - tai 3 dominavusios spalvos lietuvių etnografijoje! Neveltui mano močiutė nemegsta mėlynos spalvos, nes ji nebuvo populiari kaip geltona, žalia ir raudona! P.S. Ir jeigu neklystu, tai mūsų trispalvė atsirado anksčiau, negu afrikiečiai sugalvojo savąsias vėliavas.

2010-04-18 20:10:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos