Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2009-12-02

Pokalbiai pilyje

Dalyvavau TV laidoje "Pokalbiai pilyje". Ji transliuojama per TV11, Init ir prieinama internete. Laidos tema - Lietuvos "atsilikimo" problema, istoriografinės interpretacijos ir faktai. Pokalbis užtruko valandą, tad išėjo dvi pusvalanžio trukmės laidos. Pokalbyje dalyvavęs Eugenijus Jovaiša pristatė savo archeologinių tyrinėjimų rezultatus.

1 dalis. Ar lietuviai pralošė, kadaise pasipriešinę kryžiuočiams? Galbūt jie šiuo metu būtų ne tokie „atsilikę“. Šiuo ir kitais istoriniais klausimais diskutuojama laidoje „Pokalbiai pilyje“. Laidą veda LRS narys Gintaras Songaila.


Pokalbiai pilyje (3)

žymės: , ,

5 Komentarai (-ų):

Anonymous Mantas rašė...

kas yra tie iškilūs istorikai katruos ponas Tomas mini paskutiniame sakinyje?

2009-12-07 16:48:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Gaila, prof. Jovaiša skaito šaltinius kaip tradicinis archeologas, t. y. nesuprasdamas, kad Vulfstanas aprašo aisčius savomis kategorijomis. Tuoj paaiškės, kad Lietuvos seimas - seniausias parlamentas Europoje..., o riteriai - taip pat. Tomas galėtų garbingai, dalykiškai diskutuoti, ne menkindamas neįvardijamų "istorikų".
Diskutantų žiniai, lenkų istorikai pripažįsta savo krašto "vėlavimą", lyginant su labiausiai išsivysčiusiu Europos regionu. Neteko matyti tvirtinimų, kad VIII a. būsimosios Lenkijos teritorijoje buvo Karolio Didžiojo imperijos analogas.

2009-12-25 17:48:00  

Blogger Tomas Baranauskas rašė...

Regis, anonime, jūs nesupratote pačios "vėlavimo" sąvokos neproduktyvumo. Kodėl manote, kad kažkur turi būti kokios nors imperijos analogas? Kodėl jūs įsivaizduojate, kad visos tautos turi skubėti tapti tokiomis, kaip jūsų pasirinkta imperija? Juo labiau, kad ta pati imperija, pasirinkusi kitą orientyrą, savo ruožtu galėtų plakti save už tariamą atsilikimą. Taip viso pasaulio istorija nesunkiai taptų atsilikim istorija.

2009-12-26 12:20:00  

Anonymous Erikas rašė...

AČIŪ labai. Gerai, kad dar LIETUVOJ yra tokių savo šalies istorija mylinčių istorikų. Tik Jūsų dėka galima sužinoti nuo tautos slėpta tiesa. Jeigu Mes nugalėjome Romos imperija (gudai) tai Mes tikrai buvome valstybė. Ačių už SARMATIJOS-LIETUVOS praeities garsinimą.

2010-02-10 20:14:00  

Anonymous Erikas rašė...

AČIŪ labai. Gerai, kad dar LIETUVOJ yra tokių savo šalies istorija mylinčių istorikų. Tik Jūsų dėka galima sužinoti nuo tautos slėpta tiesa. Jeigu Mes nugalėjome Romos imperija (gudai) tai Mes tikrai buvome valstybė. Ačių už SARMATIJOS-LIETUVOS praeities garsinimą.

2010-02-10 20:19:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos