Istorija.net Tomo Baranausko istorijos puslapiai  
 
FORUMAI * ФОРУМЫ * FORUMS
Lietuvos istorijos forumas * Форум истории Литвы * Forum of Lithuanian history
.
 
2012-08-30

Konservatorių prisipažinimas – „Mąstau, vadinasi vargas“

Plakatas iš TS-LKD reklaminio leidinio:
“Mąstau, vadinasi vargas”
Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų rinkiminis reklaminis leidinys „Žmonių istorijos“ jau patraukė visuomenės dėmesį. Pabrėžtinai bulvariniu stiliumi prisistatanti valdančioji partija čia nevengia išties šokiruojančių prisipažinimų: viršelyje brūkšniniu kodu užkodavo palinkėjimą savo rinkėjams „Duskit pavidolei“ (būtent tokia rašyba!), išreklamavo kremą „Ingrida“ su aliuzija į savo finansų ministrę Ingridą Šimonytę, pasigyrė, kad būdami Seime, pasirūpino sveiku maistu ir jau spėjo sušlamšti 2 tonas burokų, 1,7 tonos morkų bei daug kitų sodo ir daržo gėrybių. Žodžiu, matyt, rinkėjui reikia suprasti: tik leiskit mus prie lovio – mes sveikai maitinsimės! Visokių rinkiminių pažadų būna, bet kad kas nors žadėtų gerai prisivalgyti, dar neteko matyti. Matyt, sako tai, kas jiems iš tikrųjų svarbu.

Na, o pačius leidinyje pateiktus politikų pristatymus geriausiai apibendrino Virginijus Savukynas, pavadindamas juos „buitiniais politikais“. Kitaip sakant – grynas bulvaras, jokių idėjų ar iškilesnių savybių bei siekių. Viską vainikuoja leidinio puslapis skirtas reklaminei Andriaus Užkalnio eseistikai – šis veikėjas, simbolizuojantis Lietuvos viešosios erdvės dugną ir besididžiuojantis pelnytu „trolio“ titulu, pareiškia balsuosiąs už TS-LKD ir, žinoma, kitus taip daryti agituoja. Valdančiajai partijai, pasirodo, tinka net ir agitatorius-padugnė, svarbu, kad už juos!

Ir čia jums ne kokios samdytos viešųjų ryšių firmos išdaigos – leidinį redagavo pats iškilusis konservatorių politikas, filosofas ir klasikinės filologijos specialistas Mantas Adomėnas! Matyt dėl savo filologinio išsilavinimo patį nuoširdžiausią konservatorių prisipažinimą jis ir išreiškė lotyniškai parašytu plakatu.

Plakate vaizduojamas šiaip jau TS-LKD lyg ir nepriklausęs Albertas Enšteinas (gal maketuotojas netyčia supainiojo su kitu, kur kas mažiau pasiekusiu, fiziku Andriumi Kubiliumi?), o didelėmis auksinėmis raidėmis parašyta „Cogito ergo vae“. Išvertus iš lotynų kalbos tai reiškia „Mąstau, vadinasi vargas“. Taip savo mąstymo rezultatus reklamuoja patys kubilistai! Filologinį išsilavinimą turintis Mantas Adomėnas žino, ką rašo. Vargas visai Lietuvai iš tokio jų mąstymo.


Tiesa, leidinyje pateikiamas kiek kitoks (lotynų kalbos požiūriu akivaizdžiai klaidingas) šios frazės vertimas: „Mąstau, vadinasi VAE“. VAE čia suprantama kaip „Visagino atominė elektrinė“. Gal ir galima būtų šiuos lotyniškus žodžius aiškinti kaip tam tikrų lietuviškų įstaigų pavadinimus: „Cogito“ galėtų būti ne labai garsi uždara akcinė bendrovė, „Ergo“ – žinomesnė draudimo firma, na o VAE tuomet iš tiesų galėtų būti „Visagino atominė elektrinė“. Tik tokiu atveju mąstymo čia neliktų – tik kažkoks sąrašas – gal sponsorių? Žinia, atominės energetikos pramonė, po pasaulį sukrėtusių katastrofų išgyvenanti ne geriausius laikus ir norinti Lietuvai prakišti kitur nebepageidaujamą atominės elektrinės reaktorių, tikrai galėtų paremti jiems tokią palankią partiją…

Bet vis dėlto net ir pats Mantas Adomėnas šį įrašą interpretuoja kaip lotynišką, todėl kitaip kaip lotyniško jo interpretuoti nereikėtų. Mane sujaudino lotyniškais žodžiais išreikštas toks nuoširdus A. Kubiliaus bendražygių prisipažinimas apie savo bandymus mąstyti! Buvau šį plakatą pasidalinęs savo „Facebook“ sienoje nuo iškilaus konservatorių politiko Manto Adomėno sienos, o apie patikslintą lotyniškojo įrašo vertimą informavau ir M. Adomėno fanus, bet šis, pamatęs tą vertimą, taip susijaudino, kad ir patį vertimą nedelsiant pašalino nuo savo sienos ir mane, kaip žinantį per daug lotyniškų žodžių, užblokavo. Net ir pats plakatas dėl to veiksmo nuo mano „Facebook“ sienos buvo pradingęs… Ką gi, kai kurie klasikiniai filologai – žmonės ambicingi. Nemėgsta konkurencijos. Bet kam taip nervuotis? Svarbiausia, kad reklama plistų, o žmonės sužinotų, už kokius mąstytojus jie turi galimybę balsuoti.

3 Komentarai (-ų):

Anonymous Anonimiškas rašė...

Pralinksmino straipsnelis. Ačiū, ponas Tomai

2012-08-30 09:26:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Tikrai, smagu. Teko netyčia nugirsti, kad p. M. Adomėnas dar nuo studijų laikų turėjo sunkumų su lotynų kalba, net Gaudeamus dorai neišmoko, kaip yra pastebėjęs toks P. Andriukaitis. O šį užrašėlį aiškinčiau kaip sunkų visų dar mąstančių žmonių atodūsį - mąstau, vadinasi... o, varge, nejau dar galiu balsuoti už Adomėną rimtu žmogumi laikančią partiją?

2012-09-06 00:00:00  

Anonymous Anonimiškas rašė...

Super straipsnis, kas jau kas, o Adomėnas visą laiką atrodė kažkoks profanas, pasirodo iš tikrųjų...

2012-09-07 02:17:00  

Rašyti komentarą

Užsisakykite Rašyti komentarus [Atom]

<< Pradinis puslapis

 
Lietuvos.istorija.net
Lituanistica
Lietuviai ir lietuvių kalba LDK laikais *
Литовцы и литовский язык во времена ВКЛ

KLEINLITAUEN
Ein Provinz im Ostpreußen
Lietuvos istorijos kalendorius
Svarbiausi kiekvienos dienos Lietuvos istorijos įvykiai
Publicistika
Istorinė publicistika Interneto portaluose
Politika
Iš dabarties istorijos

Literatūra
Kūryba istorine tema
Alkas.lt - Naujienos
Voruta.lt - Naujienos